Samo pakiranje ili promjena ambalaže ni u kojem slučaju ne omogućuju dobivanje statusa proizvoda s podrijetlom, a sa zabludama da će hrvatski izvoznici preko Srbije moći do ruskog tržišta treba prekinuti, poručuju iz HGK

Hrvatska gospodarska komora (HGK) objavila je u utorak komentar ne bi li stala na kraj špekulacijama o tome kako će se hrvatski poljoprivredni i prehrambeni proizvodi te sirovine, preko Srbije, moći izvoziti u Rusiju.

“Iznošenje takvih objava dovodi hrvatske proizvođače u zabludu te u konačnici može nanijeti i veću štetu od samih sankcija, ne samo pojedinom poduzeću nego posljedično i hrvatskom gospodarstvu u cijelosti”, upozoravaju iz HGK-a.

Ne smije se zanemariti, dodaju, kako se međunarodna trgovina temelji, između ostalog, i na podrijetlu proizvoda te je za ostvarivanje bilo kakvog povlaštenog tretmana u robnoj razmjeni, a koji je definiran sporazumima o slobodnoj trgovini, presudno steći status robe domaćeg podrijetla.

Stoga se hrvatski proizvodi mogu izvoziti iz Srbije u Rusiju isključivo ako na primjer hrvatske tvrtke imaju osnovanu ili osnuju tvrtku u Srbiji te proizvodnju navedenih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda ili sirovina u većem omjeru izvode na teritoriju Srbije.

“Ugovor o slobodnoj trgovini između Srbije i Rusije, koji omogućuje povlašteni izvoz srpskih proizvoda u Rusiju, je u pogledu pravila o podrijetlu proizvoda gotovo identičan svim ostalim ugovorima o slobodnoj trgovini. To znači da se za ostvarivanje preferencijalnih uvjeta izvoza u Rusiju isključivo gleda uvjet da roba ima podrijetlo iz Srbije”, zaključuju u HGK-u. (Banka.hr)