Hrvatska gospodarska komora (HGK) odlučila je ukinuti obvezu plaćanja članarine za veljaču onim tvrtkama kojima je odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite onemogućen rad.

“HGK je donio odluku o produljenju privremenog ukidanja obveze plaćanja članarine uslijed ograničenja radi epidemioloških uvjeta na temelju odluke Stožera civilne zaštite RH o izmjenama Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti covid-19 putem okupljanja od 12. veljače. Odluka se primjenjuje od 1. do 28. veljače”, kaže se u priopćenju Komore.

HGK je već ukinula članarine za tvrtke kojima je epidemiološkim mjerama bilo ograničeno poslovanje od početka studenoga do 31. prosinca 2020. Prema toj odluci, članarina je bila ukinuta za tvrtke iz 20-ak djelatnosti, među kojima su i restorani i ostali objekti za pripremu i usluživanje hrane i pića, gradski i prigradski prijevoz, fitness centri, obrazovanje i poučavanje u području sporta, rekreacije, kulture itd. HGK je oslobodila od plaćanja članarine tvrtke i za vrijeme zatvaranja gospodarstva u proljeće lani, u razdoblju od početka ožujka do kraja svibnja.

Iz HGK još ističu da su ranije donijeli odluku i da se privremeno, od 1. siječnja do 31. ožujka 2021. ukida obveza plaćanja članarine za članice HGK sa sjedištem na području pogođenom potresom iz Sisačko-moslavačke županije, kojima je onemogućeno redovito poslovanje zbog posljedica potresa.

Također, krajem prošle godine je sve članice osnovane iza 1. siječnja 2021. oslobodila plaćanja članarina za prve dvije godine poslovanja. Zbog iznimno teških uvjeta izazvanih koronom i tvrtke koje su s radom počele 1. siječnja 2020. također su oslobođene članarine za 2021., zaključuje se u priopćenju. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!