Ovogodišnja 29. tradicionalna konferencija Magros 2017. na temu digitalizacije u trgovini, održana je 10. listopada u Tekstilprometu u Zagrebu, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i časopisa Suvremena trgovina.

“Digitalizacija je bitan preduvjet rasta i razvoja trgovine u globalnim razmjerima. U sadašnjim procesima kompletne digitalizacije pred trgovinom danas i u budućnosti su veliki izazovi, a e-trgovina u globalnim razmjerima bilježi kontinuirani rast”, rekao je potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije Josip Zaher dodajući da Hrvatska po Indeksu gospodarske i društvene digitalizacije napreduje iz godine u godinu, ali usprkos tome i dalje zaostaje za prosjekom EU.

“Najveći je izazov kod digitalizacije procesa u trgovini uvođenje i primjena multi-kanalne strategije, uključujući posebno važan odnos trgovine i potrošača”, napomenuo je Zaher.

Predsjednik HOK-a i izaslanik predsjednice RH Dragutin Ranogajec istaknuo je kako je uvođenje digitalne ekonomije od važnosti za cijelo gospodarstvo jer online poslovanje je brže, jeftinije i praktičnije.

“Naš je zadatak pomoći trgovini u procesu digitalizacije te raditi na uklanjanju prepreka i utjecati na snažnije korištenje digitalne tehnologije u poslovanju obrta i malih tvrtki. Važna je sinergija i suradnja različitih sektora i politika koji utječu na taj razvoj”, kazao je Ranogajec.

Predstavnik Zaklade Konrad Adenauer Juro Avgustinović istaknuo je kako uvođenje digitalne tehnologije u poslovne procese značajno utječe na poslovanje, a digitalna online trgovina nosi velike izazove. U procesu digitalizacije od važnosti je suradnja s partnerima, a posebno je značajno obrazovanje u tom području. “Sigurni smo kako će Vlada u okviru reformi učiniti potrebne uvjete kako bi se što uspješnije provelo prilagođavanje i razvoj digitalnog društva”, rekao je Avgustinović.

Načelnica Sektora za trgovinu i tržište u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Marija Kulaš istaknula je važnost eIDAS Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o elektroničkoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektroničke transakcije na unutarnjem tržištu, čije je provođenje usvojila Vlada, čime se nastoji povećati povjerenje u elektroničke transakcije na unutarnjem tržištu pružanjem zajedničkog temelja za sigurnu elektroničku interakciju između građana, poduzeća i tijela javne vlasti, jednostavnije i sigurnije transakcije i međusobno prepoznavanje elektroničke identifikacije.

“Primjenom e-računa uštede u EU godišnje iznose 64,5 milijarde eura, a u Hrvatskoj očekivane uštede iznosile bi 1,4 milijarde kuna u petogodišnjem razdoblju”, rekla je Kulaš te dodala kako su sva središnja tijela osposobljena za primjenu e-računa.

“Na dobrom smo putu i napredujemo. Država raspolaže s IT potencijalom, a na nama je da to pretočimo u kvalitetnu primjenu. Akcijskim planom u sklopu Strategije e-Hrvatska 2020, definirano je 126 projekata, a na raspolaganju je 2,7 milijardi kuna za IT tehnologije za informatizaciju države. Cilj nam je unaprijediti elektroničke usluge poslovnih subjekata, povećati produktivnost poslovanja i kvalitetu života te uspostaviti kvalitetne veze između građana i državne uprave”, istaknuo je državni tajnik u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić u panel raspravi o digitalizaciji u trgovini.

“U procesu digitalizacije, Hrvatska može puno više. Internet u RH prosječno koristi, prema podacima Eurostata, 74% populacije, dok je prosjek EU 84%. Zaostajanje prema EU vidljivo je i u tome što je od svih korisnika interneta 33% potrošača kupovalo online putem, dok je na razini EU kupovalo 55% građana. Iza nas su Bugarska, Rumunjska i Grčka. Tek 2,8 posto korisnika interneta koristi brzi Internet što je poražavajući podatak i prepreka razvoju digitalne trgovine jer u EU brzi Internet koristi 30 posto građana. Od 40 zemalja u korištenju brzog interneta Hrvatska je na zadnjem mjestu”, istaknula je direktorica Sektora za trgovinu HGK Ema Culi te je dodala kako je potrebna ciljana osmišljena strategija digitalnog razvoja, a od Vlade se očekuje da napravi iskorak u upotrebi e-računa.

“Također je potrebna i šira edukacija potrošača kao i podizanje svijesti o pravima potrošača u internetskoj kupovini, s čime je tek njih 50% upoznato”, napomenula je Culi.

Konferencija je održana pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, dok su suorganizatori bili su Zaklada Konrad Adenauer, Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora i Tehničko veleučilište u Zagrebu, a pokrovitelji Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvo poljoprivrede i HOK, a organizacijsku podršku pružio je Tekstilpromet.