kupnja-lista-midiS indeksom od 65,7 postotnih poena trgovina je uvjerljivo najpesimističniji sektor gospodarstva

Hendal-Liderov indeks poslovnog optimizma u studenom, debelo u fazi recesije, iznosio je samo 79,7 postotnih poena.

Daleko je to od razina HLIPO-a iz predrecesijskog razdoblja kada je dosezao i 120 poena, no, nažalost, jako je blizu prethodnom mjesecu kada je bio 79,2. Ako je suditi prema očekivanjima gospodarstvenika, ni u idućih šest mjeseci neće biti ništa bolje.

Sektor proizvodnje pomalo je napredovao od listopada, pa je tako HLIPO porastao na 92,6 postotnih poena, iako podaci DZS-a ne idu na ruku industriji. Naime, ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u listopadu ove godine pala je za 0,6 posto u usporedbi s mjesecom prije, a nastavlja se i pad broja zaposlenih u proizvodnji.

Graditeljstvu je studeni bio bolji od listopada, pa je HLIPO sada 87,8 poena (mjesec prije 74,7), a porasla su i očekivanja od idućih šest mjeseci. Turizam je rastao za tri postotna poena (na 76), dok je za isti iznos pao sektor prijevoza i usluga (na 86).

Trgovcima i dalje ne cvjetaju ruže. Promet od trgovine na malo u rujnu je u odnosu na kolovoz bio nominalno manji za 10,9 posto, a realno za 11,9 posto, s tim da je i u kolovozu zabilježen pad, nominalno i realno, za 0,8 posto.

S HLIPO indeksom od 65,7 postotnih poena trgovina je uvjerljivo najpesimističniji sektor, a bez obzira na to što se trgovcima približava najbolji dio godine, očekivanja od idućih mjeseci samo su 71 poen. (Lider)