HLIPO: Trgovce ne veseli ni predblagdanska potrošnja

kupnja-lista-midiS indeksom od 65,7 postotnih poena trgovina je uvjerljivo najpesimističniji sektor gospodarstva

Hendal-Liderov indeks poslovnog optimizma u studenom, debelo u fazi recesije, iznosio je samo 79,7 postotnih poena.

Daleko je to od razina HLIPO-a iz predrecesijskog razdoblja kada je dosezao i 120 poena, no, nažalost, jako je blizu prethodnom mjesecu kada je bio 79,2. Ako je suditi prema očekivanjima gospodarstvenika, ni u idućih šest mjeseci neće biti ništa bolje.

Sektor proizvodnje pomalo je napredovao od listopada, pa je tako HLIPO porastao na 92,6 postotnih poena, iako podaci DZS-a ne idu na ruku industriji. Naime, ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u listopadu ove godine pala je za 0,6 posto u usporedbi s mjesecom prije, a nastavlja se i pad broja zaposlenih u proizvodnji.

Graditeljstvu je studeni bio bolji od listopada, pa je HLIPO sada 87,8 poena (mjesec prije 74,7), a porasla su i očekivanja od idućih šest mjeseci. Turizam je rastao za tri postotna poena (na 76), dok je za isti iznos pao sektor prijevoza i usluga (na 86).

Trgovcima i dalje ne cvjetaju ruže. Promet od trgovine na malo u rujnu je u odnosu na kolovoz bio nominalno manji za 10,9 posto, a realno za 11,9 posto, s tim da je i u kolovozu zabilježen pad, nominalno i realno, za 0,8 posto.

S HLIPO indeksom od 65,7 postotnih poena trgovina je uvjerljivo najpesimističniji sektor, a bez obzira na to što se trgovcima približava najbolji dio godine, očekivanja od idućih mjeseci samo su 71 poen. (Lider)

Prethodni članakProsinac 2011.
Sljedeći članakVlada prihvatila ponudu Salamona Berkowitza za Dalmacijavino