VijestiZemljaVlada prihvatila ponudu Salamona Berkowitza za Dalmacijavino

Vlada prihvatila ponudu Salamona Berkowitza za Dalmacijavino

vlada-rh-sjednica-prosinac-2011-ftdHrvatska je vlada na današnjoj sjednici prihvatila ponudu američke tvrtke Traubi International za kupnju 620.618 dionica društva, što čini 79,82 posto temeljnog kapitala Dalmacijavina, pod posebnim uvjetima.

Većinski paket dionica Dalmacijavina tvrtki Traubi International corp. SAD, koja je u vlasništvu Salamona Berkowitza, prodat će se po cijeni od jednu kunu za dionice, uz diskont od 99,99 posto za podmirenje obveza prema državi.

Ponuditelj je prihvatio da u roku dvije godine podmiri dospjeli dug Dalmacijavina prema Agenciji za upravljanje državnom imovinom (AUDIO), a nastao temeljem ugovora o kratkoročnim zajmovima.

Dalmacijavino je u vrlo teškoj situaciji i da ne bi nastupila puno veća šteta predlažemo vladi da prihvati ponudu Traubi Internationala, kazao je potpredsjednik vlade i ministar poljoprivrede Petar Čobanković.

Vlada je 6. listopada ove godine donijele odluku o prodaji tog paketa dionica pod posebnim uvjetima – drugi krug prikupljanja obvezujućih dionica.

Na taj su poziv pristigle dvije obvezujuće ponude za kupnju – Dalmacijavina ESOP d.o.o. i Traubi International corp. USA.

Upravno vijeće Agencije za upravljanje državnom imovinom je 23. studenoga predložilo vladi prihvaćanje ponude Traubi International za kupnju 79,82 posto dionica Dalmacijavina.

Vlada je na današnjoj sjednici izmijenila Uredbu o carinskoj tarifi za ovu godinu, a što je povezano s dodatnim protokolom Ugovora o izmjeni i dopuni Srednjeeuropskom ugovoru o slobodnoj trgovini (CEFTA) te se samim izmjenama obostrano dodatno liberalizira trgovina sa Srbijom.

Hrvatska je u razdoblju od 2007. do 2010. ostvarivala pozitivnu bilancu u razmjeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda sa Srbijom. Prošle je godine hrvatski izvoz tih proizvoda u Srbiju iznosio 94,2 milijuna američkih dolara, dok je uvoz istodobno bio 69,9 milijuna eura, ističe Čobanković koji vjeruje da će uz daljnju liberalizaciju hrvatski gospodarstvenici ostvarivati bolje rezultate u izvozu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Srbiju.

Vlada je na danas donijela i uredbu o carinskoj tarifi za 2012. godinu, a prema kojoj, kaže ministar gospodarstva Đuro Popijač, carinske stope i kod poljoprivredno-prehrambenih i industrijskih proizvoda slijede razine carina iz ove godine. (H)

Najnovije objave

U PIK Vrbovec stiglo 12 novih MAN kamiona

S prosječno 9.000.000 km i 8.500 dostavnih mjesta godišnje, te frekvencijom dostava do šest puta tjedno, cilj je tvrtke osigurati hladni lanac i najviše...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...