h&m - midiŠvedska modna kuća Hennes & Mauritz izvijestila je u utorak da je u financijskoj godini 2015. zabilježila dvoznamenkasti rast prihoda iako je u studenom njihov rast zakočila neuobičajeno topla zima u Europi i SAD-u.

U financijskoj godini 2015. koja je završila u studenom kompanija je zabilježila 11-postotni rast prihoda iskazano u lokalnim valutama i uključujući PDV.

Iskazano u švedskim krunama poskočili su 19 posto, na 210 milijardi kruna (22,7 milijardi eura), navode u H&M-u u preliminarnim procjenama.

Cjelovito godišnje izvješće najavljeno je za 28. siječnja 2016. U četvrtom financijskom tromjesečju, prihodi uključujući PDV iskazano u lokalnoj valuti porasli su devet posto. Konvertirani u švedske krune, uvećani su 14 posto, na 56,5 milijardi kruna.

U studenom je ipak rezultat bio osjetno slabiji, napominju u švedskoj kompaniji, zbog neuobičajeno visokih temperatura u Sjevernoj Americi i u mnogim europskim zemljama na kojima je kompanija prisutna. Tako je prodaja u tom mjesecu uvećana samo četiri posto iskazano u lokalnoj valuti i uključujući PDV.

Ukupno je na kraju financijske godine H&M obuhvaćao 3.924 trgovine, u odnosu na 3.511 na kraju prošlogodišnjeg studenog. Samo u studenom otvorili su 117 novih trgovina neto, u odnosu na 74 otvorene u istom mjesecu prošle godine. (tportal.hr/Hina)