Hrana u Srbiji neće ni ove godine biti jeftinija, jer je u svijetu skupa, ali država može puno učiniti izdvajanjem većeg broja subvencija i osiguravanjem jeftinijih kredita za sjetvu i nabavu nove mehanizacije, kao i donošenjem dugoročne strategije razvoja poljoprivrede, smatraju poljoprivredni stručnjaci.

Državni tajnik ministarstva poljoprivrede Danilo Golubović smatra da je otkupna cijena od 0,17 eura po kilogramu pšenice za Robne rezerve potpuno prihvatljiva i u ovom trenutku je najviša u regiji. Ove godine je za Robne rezerve otkupljeno 60.000 tona pšenice ovogodišnjeg roda.

Milan Prostran iz Privredne komore Srbije procjenjuje da će Srbija ove godine imati oko milijun tona pšenice za izvoz, ali je još jednom ponovio da bi se poljoprivredni proračun morao povećati na oko 10 posto BDP-a ili oko milijardu eura godišnje.

Nažalost, usprkos rekordnom rodu pšenice, znalci ocjenjuju da kruh neće pojeftiniti opravdavajući to činjenicom da je sjetva bila skuplja za 20 do 30 posto nego prošle godine.

Još jedan od razloga zašto je hrana u Srbiji skupa je taj što se za navodnjavanje kao gorivo koristi nafta, umjesto električne energije. (Biznis-plus.com)