Hrana za kućne ljubimce: Rast prodaje, rast promocije

Uz kontinuirani rast prodaje, ukupno se jedna četvrtina kategorije prodaje kroz cjenovne akcije te je u porastu za 2pp u odnosu na prethodno razdoblje.

Kategorija hrane za kućne ljubimce bilježi kontinuirani rast prodaje, vrlo vjerojatno uzrokovan sve većom penetracijom kategorije u kućanstva gdje vlasnici još uvijek razvijaju svijest da nije poželjno hraniti mačku ili psa ostacima ljudske hrane pune soli i ostalih začina, već da njihova ishrana zahtijeva prilagodbu. S druge strane, kupci koji su tu informaciju odavno savladali i za svoje ljubimce kupuju suhu ili mokru hranu koja je posebno kreirana za njih, zasigurno su pod utjecajem globalnog trenda tzv. humanizacije hrane za kućne ljubimce.

Unatoč nedavnoj diskusiji o tome tko je kome gospodar i gdje tko treba spavati, većina vlasnika ljubimaca smatra svoje četveronožne “uveseljivače” članom svoje obitelji (u SAD-u čak 95%). Samim time, raste potražnja za hranom koja je obogaćena vitaminima, bez glutena, sa smanjenim udjelom masnoće i svim nutrijentima potrebnima za zdravi život ljubimaca. Dešava se premiumizacija kategorije hrane za kućne ljubimce tj. potražnja za kvalitetnijim i obično nešto skupljim proizvodima. Ovaj trend ne znači da kupci više nisu zainteresirani za cijenu samog proizvoda. Ukupno se jedna četvrtina kategorije prodaje kroz cjenovne akcije te je u porastu za 2pp u odnosu na prethodno razdoblje.

LOJALNOST I PROMOCIJE
Hrana za pse je pod nešto snažnijim promotivnim pritiskom te bilježi i najveći rast promo prodaje u odnosu na prethodnu godinu, pogotovo u segmentu mokre hrane za pse. Prosječan popust ovog segmenta iznosi -22%. Suha hrana za pse je izložena najintenzivnijim promotivnim aktivnostima (36% prodaje) uz prosječno cjenovno sniženje od -26%.

Hrana za mačke također bilježi rast prodaje, prije svega zbog porasta segmenta jednokratnih pakiranja (tzv. single-serve) mokre hrane. Ukupno 23% ovog segmenta prodaje se uz cjenovne akcije i prosječan je popust podjednak onome koji uživaju kupci hrane za pse (-22%).

Kategoriju hrane za kućne ljubimce karakterizira visoka cjenovna elastičnost (osjetljivost na promjenu cijene). U većini slučajeva kupac će ostati lojalan određenom proizvodu ili brendu (kao i ljudi, ni životinje ne vole čestu promjenu okusa), ali će biti zainteresirani za bilo kakvo cjenovno sniženje (dugotrajno ili kratkotrajno) pa se u sve većoj mjeri javlja potreba za optimiziranjem odnosa redovnih cijena i promotivnih akcija.

Prethodni članakLoyalty programi – Trendovi : Dugoročan odgovor na želje kupaca
Sljedeći članakHrana za kućne ljubimce – Kupovne navike : Stabilnost u svakom pogledu