29.7 C
Zagreb
Četvrtak, 18. srpnja 2024., 13:58
VijestiSvijetHrvatska i u svibnju pri vrhu EU-a po rastu prometa u maloprodaji

Hrvatska i u svibnju pri vrhu EU-a po rastu prometa u maloprodaji

Daleko je najviše u svibnju na godišnjoj razini porasla prodaja u Luksemburgu, za 10,4 posto, a slijedi Hrvatska s rastom prometa u maloprodaji u svibnju za 8,4 posto

Hrvatska je i u svibnju zadržala mjesto u skupini zemalja EU-a s najvećim rastom prometa u maloprodaji, pokazali su u petak podaci europskog statističkog ureda.

U svibnju je promet u maloprodaji eurozone na godišnjoj razini porastao za 0,3 posto, a u EU za 0,6 posto, izračunali su statističari.

U travnju uvećan je za 0,6 posto u eurozoni i za 0,4 posto u EU, pokazuju revidirani podaci.

Najviše je u svibnju porasla prodaja široke kategorije neprehrambenih proizvoda, za 0,7 posto u zoni primjene zajedničke europske valute i za 0,9 posto u Uniji.

Promet u maloprodaji hrane, pića i duhana gotovo je stagnirao u eurozoni, a u Uniji je uvećan za 0,7 posto.

Pad prometa na oba područja zabilježen je samo na benzinskim postajama, za 0,6 posto u eurozoni te za 0,8 posto u EU.

Skok u Luksemburgu
Daleko je najviše u svibnju na godišnjoj razini porasla prodaja u Luksemburgu, za 10,4 posto.

Slijedi Hrvatska s rastom prometa u maloprodaji u svibnju za 8,4 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. U travnju bio je porastao za 8,6 posto.

U skupini zemalja s najvećim rastom Eurostat je izdvojio i Rumunjsku gdje je prodaja u odnosu na prošlogodišnji svibanj uvećana za 6,5 posto.

Najveći pad prometa bilježile su pak Belgija i Estonija, za 5,2 odnosno za 4,0 posto. Eurostat nije raspolagao s podacima za Češku, Njemačku i Grčku.

Na rubu stagnacije
Mjesečna usporedba pokazuje pak da je promet u maloprodaji u svibnju uvećan za 0,1 posto i u eurozoni i u EU. U travnju bio se smanjio na oba područja za 0,2 posto.

Najsnažnije je u odnosu na travanj porasla prodaja hrane, pića i duhana, za 0,7 posto u eurozoni i za 1,2 posto u EU, utvrdili su statističari.

U eurozoni porastao je i promet na benzinskim postajama, za 0,4 posto, dok je na području Unije stagnirao.

Pad je zabilježen jedino u trgovinama široke kategorije neprehrambenih proizvoda, za 0,2 posto u eurozoni te za 0,4 posto u EU.

Hrvatska uz Nizozemsku
Najsnažniji rast prometa u maloprodaji na mjesečnoj razini bilježila je u svibnju Danska, za 2,3 posto. Slijede Litva i Luksemburg s rastom prometa za 1,8 odnosno za 1,7 posto.

U Hrvatskoj je promet u maloprodaji u svibnju porastao za 0,6 posto u odnosu na travanj kada je uvećan za 0,7 posto. Najbliže je Hrvatskoj u svibnju bila Nizozemska s rastom prometa za 0,8 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Najviše je pak pala prodaja u Slovačkoj, za 1,0 posto. Slijede Irska, Bugarska i Malta gdje se smanjio nekih 0,9 posto. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Najnovije objave

Prihod Sueskog kanala smanjen za četvrtinu

Kanalom je u netom završenoj financijskoj godini prošlo 20.148 brodova, za 22,3 posto manje nego godinu ranije Prihod Sueskog kanala pao je gotovo za četvrtinu...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...