Ministarstvo poljoprivrede uputilo je Europskoj komisiji još tri zahtjeva za registraciju oznake izvornosti na EU razini i to za “Pašku janjetinu”, “Šoltansko maslinovo ulje” i “Krčko maslinovo ulje”, izvijestili su u petak iz Ministarstva poljoprivrede.

maslinovo uljePo zaprimljenoj dokumentaciji, Europska komisija razmatra svaki zaprimljeni zahtjev kako bi provjerila opravdanost zahtjeva i ispunjavanje uvjeta odgovarajućeg sustava, a nakon završenog postupka razmatranja objavljuje jedinstveni dokument predmetne oznake u Službenom listu Europske unije.

U roku od tri mjeseca od objave, svaka fizička ili pravna osoba izvan Republike Hrvatske može podnijeti prigovor na objavljeni zahtjev za registraciju oznake, nakon čega Komisija donosi konačnu odluku o registraciji oznake, a koja se upisuje u registar EU i DOOR bazu podataka o zaštićenim oznakama izvornosti, zaštićenim oznakama zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tradicionalnim specijalitetima.

Registracijom oznake na razini EU naziv proizvoda je zaštićen na području cijele EU od svakog izravnog ili neizravnog korištenja te svake zlouporabe koja bi mogla dovesti potrošača u zabludu glede pravog podrijetla proizvoda te narušavanja ugleda proizvoda, a zaštita je vremenski neograničena.

Zaštita i registracija naziva proizvoda jednom od oznaka potrošaču jamče kvalitetu, a proizvođaču povećavaju dohodak te ujedno predstavljaju i značajan doprinos ruralnom razvoju u smislu prepoznatljivosti kako samog proizvoda tako i područja u kojem se taj proizvod proizvodi, objašnjavaju iz Ministarstva.

Hrvatska je sredinom travnja ove godine dobila prvu oznaku zaštićenog zemljopisnog podrijetla – Krčki pršut je prvi proizvod čiji je naziv registriran i zaštićen na zajedničkom EU tržištu. Po podacima Ministarstva, Hrvatska ima 16 proizvoda zaštićenih prijelaznom nacionalnom zaštitom (zaštićenih oznakom izvornosti ili oznakom zemljopisnog podrijetla). (liderpress.hr)