Dodjela dm green city nagrada (1)dm green city project kojim dm potiče sugrađane na odgovoran odnos prema zdravlju, zajednici i okolišu, završio je dodjelom priznanja za doprinos zaštiti okoliša.

Na svečanoj dodjeli, održanoj 18. lipnja u hotelu Westin, nagrade pojedincima i tvrtkama koji su se najviše istaknuli u zaštiti okoliša uručila je Marija Šćulac Domac, pomoćnica ministra zaštite okoliša i prirode.

Grand Prix je zaslužila Osnovna škola Mladost iz Osijeka koja je ujedno osvojila i nagradu za najbolji eko edukativni projekt. U projektu “Čistimo i na Zemlju mislimo” sudjelovalo je gotovo 500 učenika, 250 roditelja te članovi lokalne zajednice. Cilj projekta bio je učenicima približiti važnost očuvanja vode provođenjem anketa, istraživanjem te razvojem i proizvodnjom ekološkog deterdženta “Bljesak”.

“Dobitnici ovogodišnjih dm green city nagrada pokazali su kako diljem Hrvatske postoje ljudi, tvrtke i organizacije koje svojom predanošću, kreativnošću i znanjem doprinose zaštiti okoliša. U ime dm-a želim zahvaliti svima koji su se prijavili i pomogli nam da pokažemo kako u svakom kutku Hrvatske postoje pojedinci i organizacije koji su spremni napraviti korak više i biti svjetlost u svojoj zajednici”, izjavila je Đurđica Sedlić iz Marketinga i PR-a dm-a.

Područna škola Gotalovo, čiji su učenici iskusni ekolozi, ove je godine osvojila nagradu za najbolju eko akciju “Bicikliramo mi u obitelji svi”. Uz pomoć zaposlenika škole, učenici su potaknuli članove obitelji na bicikliranje, približivši im tako važnost alternativnih načina kretanja za zdravlje i okoliš.

PŠ Gotalovo zaslužila je i treće po redu dm green city priznanje jer je i ove godine među školama čiji su učenici prikupili i reciklirali najviše starog papira u akciji Zeleni korak. Zeleni korak održava se već četiri godine u sklopu dm green city projecta koji je ove godine bio u znaku UN-ove Međunarodne godine svjetlosti.

“Prema procjenama UN-a do 2060. čovječanstvo bi od sunčeve svjetlosti moglo dobivati čak trećinu energije. Koliko je svjetlost važna u našim životima, pokazuje podatak da čak 20% energije trošimo na rasvjetu. Stoga Ministarstvo potiče građane i tvrtke da sunčevu svjetlost koriste za proizvodnju energije, a gradove i općine da uvode učinkovitije sustave javne rasvjete”, izjavila je Marija Šćulac Domac, pomoćnica ministra zaštite okoliša i prirode.

U akciji Zeleni korak, uz PŠ Gotalovo, sudjelovalo je još 125 škola iz cijele Hrvatske čiji su učenici prikupili i reciklirali više od 220 tona starog papira. Najboljih deset škola dm će nagraditi elektronskim mikroskopima, a učenike OŠ Ljudevita Gaja iz Nove Gradiške PBZ Card nagradit će izletom u nacionalni park jer su prikupili najviše papira – više od 13 tona.

Dobitnici dm green city nagrada 2015.

Eko inovacija – tvrtka Pre-Os za eko vozilo koje se pokreće pedalama ili uz pomoć električnog akumulatora kojeg pokreće solarna ploča na krovu vozila

Eko edukativni projekt/Grand Prix – OŠ Mladost za projekt „Čistimo i na Zemlju mislimo“ i proizvodnju ekološkog deterdženta „Bljesak“

Eko akcija – Područna škola Gotalovo za “Bicikliramo mi u obitelji svi”

Posebno postignuće u zaštiti okoliša – tvrtka Nextbike za Sustav javnih bicikala koji broji 6.500 registriranih korisnika koji su čak 60.000 puta odabrali bicikl kao prijevozno sredstvo te su u sklopu sustava odpedalirali 130.000 kilometara.

Eko kampanja – Udruga Lijepa Naša za kampanju ”Za manje otpada” s ciljem smanjenja otpada i dugoročne promjene navika kod mladih

Eko ambalaža – tvrtka Vivita za ambalažu od ostataka preostalih prilikom obrade šećerne trske ili kukuruza

Eko fotografija – Paula Šiptar ”Dolazak”

Eko dokumentarni film – Turistička zajednica Grada Nina za ”Zlatni cvijet Europe”

Članovi stručnog žirija: Marta Brkić – direktorica tvrtke Dvokut ECRO; predsjednica Upravnog odbora Hrvatske udruge stručnjaka u zaštiti prirode i okoliša; Stanislav Mesarić – predstavnik  Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost; Martina Medverec – urednica portala Zdrava krava.