Gordana Šmidt - adria snack companyKooperanti Adria Snack Company d.o.o. iz Hercegovca, Donjeg Miholjca i Međimurja upravo su završili ovogodišnju sadnju krumpira na nešto više od 370 hektara zemlje

O tome kako odgovorno upravljati zemljom i poljoprivrednim uzgojem kao i o dugogodišnjoj suradnji s Adria Snack Company, povezanim društvom Francka, razgovarali smo s kooperantima Nikolom Stepićem, predsjednikom Udruge proizvođača industrijskog krumpira, Marijom Puškarićem, najvećim kooperantom za krumpir, te Gordanom Šmidt, direktoricom Operacija u tvornici smještenoj u općini Hercegovac u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

DOMAĆI KRUMPIR
Franck, odnosno Adria Snack Company d.o.o. kao joint venture partnerstvo Francka i Intersnacka, najveći je otkupljivač industrijskog krumpira u Hrvatskoj, a najpoznatiji brend čipsa, Čipi čips, proizvodi se isključivo od vrhunskog domaćeg krumpira koji dolazi iz tvornice u Hercegovcu.

bullet-adria snack-companyZa izvrsnost finalnog proizvoda ključna je vrhunska sirovina zbog čega je Franck suradnju sa svojim kooperantima krumpira započeo još davne 1977. godine, a pod jednakim uvjetima nastavlja Adria Snack Company, povezano društvo Francka koje je s radom krenulo 1. listopada 2015. godine.

Riječ je o 32 kooperanta za krumpir s područja Hercegovca, ali i Donjeg Miholjca te od ove godine i Međimurja. Svi oni zajedno s Adria Snackom unaprijed dogovaraju godišnju otkupnu cijenu krumpira, a posebno im je važna i sigurnost otkupa koju kompanija jamči.

“Postoji niz mjera kojima već dugi niz godina pomažemo domaću poljoprivrednu proizvodnju. Kooperanti su važan dio našega tima i njihovi odlični prinosi za nas znače plasman najbolje moguće kvalitete čipsa koju potrošači očekuju. Uz sigurnost otkupa i zajednički dogovor oko otkupne cijene, isplatu u dogovorenim rokovima te podršku u realizaciji dugoročnih investicija, našim kooperantima osiguravamo stručna putovanja i redovite edukacije o najnovijim trendovima i modelima uzgoja radi postizanja što boljih prinosa te primjenu najboljih praksi. Ujedno, nastojimo im pomoći maksimalno optimizirati troškove, gdje kao kompanija koristimo našu pregovaračku snagu u nabavci sjemenskog krumpira i repromaterijala”, ističe Gordana Šmidt, direktorica Operacija u hercegovačkoj tvornici Adria Snack Company u kojoj je zaposleno 80 radnika.

Adria Snack Company, odnedavno na čelu s novoizabranim direktorom Dubravkom Folnovićem, nastoji kontinuirano povećavati proizvodnju. U prošloj je godini isključivo od domaćih kooperanata kompanija otkupila oko 8.000 tona krumpira koji je uzgojen na 260 hektara zemlje.

Kooperantima iz Hercegovca i Donjeg Miholjca u ovoj godini pridružili su se i uzgajivači krumpira iz Međimurja, a zbog procijenjenih većih potreba za krumpirom, u dogovoru s Adria Snackom, kooperanti su povećali površine zasađene krumpirom.

Tako je na upravo završenoj ovogodišnjoj sadnji krumpira pokriveno nešto više od 370 hektara zemlje. U ovoj godini očekuje se otkup od oko 11.000 tona najkvalitetnijeg domaćeg krumpira za proizvodnju Čipi čipsa.

ZEMLJE IMA DOVOLJNO
“Korektan, partnerski odnos i podrška u svim fazama suradnje je ključna. Kroz redovite isplate u dogovorenim rokovima, možemo se pravovremeno i kvalitetno početi pripremati za iduću sezonu.Poljoprivreda je iznimno zahtjevan posao i u to sam krenuo uz veliku pomoć tadašnjeg Francka koji mi je pružio financijsku, stručnu i savjetodavnu podršku već u prvoj, presudnoj godini. Nažalost, malo je danas takvih partnera koji će vam biti pouzdana podrška u pokretanju posla i dati vjetar u leđa za rast i razvoj”, kaže Marijo Puškarić, najveći kooperant na hercegovačkom području koji uz krumpir uzgaja i mnoge druge kulture poput luka i češnjaka.

Adria snack-Puskaric-Stepic

Na pitanje oko nedostatka poljoprivrednih površina u Hrvatskoj koje je nedavno aktualizirano, Nikola Stepić, jedan od kooperanata i predsjednik Udruge proizvođača industrijskog krumpira, odgovara da zemlje ima za sve one koji se bave odgovornom poljoprivredom.

“Nedostatak zemlje nije upitan za one koji znaju kvalitetno upravljati zemljom i primjenjivati načela dobre i odgovorne poljoprivredne proizvodnje. Ne tražimo dodatnu zemlju od države. Naime, u dogovoru sa susjednim poljoprivrednicima razmjenjujemo zemlju kako bismo si osigurali dovoljno zemljišta za trogodišnji plodored. Naravno, uz sve to, važna su stalna ulaganja i unapređenja kao i kontinuirana edukacija”, ističe Stepić naglašavajući i važnost prilagodbe klimatskim promjenama kroz promjenu načina obrade zemlje, uzgoj “predkultura” poput repice, zelene gnojidbe te primjene trogodišnjeg plodoreda.

Adria Snack Company svake godine za sve svoje kooperante organizira dvodnevne radionice pod nazivom “Zimska škola”, gdje okuplja renomirane stručnjake koji prenose stručna znanja o najnovijim trendovima i modelima uzgoja od tema poput zaštite od bolesti i insekata, prihrane, skladištenja i racionalizacije proizvodnje.

trzisni liderU okviru ove edukacije, stručnjaci prenose saznanja i o najnovijim tehnološkim inovacijama iz područja koja se tiču poljoprivrede – naprednih tehnologija za uzgoj krumpira i navodnjavanje, softverskih rješenja za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom do osiguranja usjeva i prednosti korištenja ekoloških gnojiva. Adria Snack Company na ovome projektu, u definiranju tema i stručnih predavača, usko surađuje s Udrugom uzgajivača industrijskog krumpira.

200 SORTI KRUMPIRA
“U dogovoru s kooperantima, redovito si zadamo određeni zadatak s ciljem dugoročnog poboljšanja uvjeta uzgoja. Na taj smo način, primjerice, uspješno realizirali projekt u okviru kojeg smo osigurali povećanje udjela humusa u tlu, potičemo inicijative za kvalitetnije navodnjavanje, a podršku pružamo i u ostvarenju profitabilne proizvodnje kroz plodored”, ističe Gordana Šmidt.

lead01-adria-snack-companyKako bi potrošačima osigurali najbolju kvalitetu čipsa, kroz gotovo 40 godina suradnje, kompanija je sa svojim kooperantima testirala više od 200 sorti krumpira te su u konačnici odabrane one koje su se pokazale najbolje za proizvodnju čipsa. Uvjerljivo najbolja sorta je Lady Claire.

Jedan od kriterija je veći udjel suhe tvari, no iznimno su važne i odlične organoleptičke karakteristike krumpira. “Proizvodimo uvjerljivo najbolju kvalitetu krumpira. To možemo potkrijepiti i usporedbom s krumpirom uzgojenim od istog sjemenskog krumpira u primjerice Nizozemskoj, Belgiji i Francuskoj. U odnosu na njih mi imamo manje prinose, no naš krumpir je značajno kvalitetniji, a to možemo zahvaliti našim agroklimatskim uvjetima koji omogućavaju uzgoj krumpira, ali i drugih kultura, s vrhunskim organoleptičkim karakteristikama. To je prednost ovoga našeg podneblja, a ujedno i naša konkurentska prednost”, naglašava Puškarić.

No, bez obzira na ovo, Puškarić i Stepić, kao i ostali kooperanti, redovito pokusno uzgajaju nove sorte koje se svake godine detaljno analiziraju, zajedno s tehnolozima iz Adria Snacka, u nastojanjima da ponude uvijek najbolju sirovinu. “Za nas, kao tržišnog lidera, iznimno je važno nastaviti ulagati u proizvodne procese i tehnološke inovacije i time dalje poticati razvoj cjelokupnog tržišta”, rekla je Šmidt.