25.2 C
Zagreb
Četvrtak, 18. srpnja 2024., 23:16
VijestiZemljaHrvatska vina na festivalu La Cité du Vin u Bordeauxu

Hrvatska vina na festivalu La Cité du Vin u Bordeauxu

Više od tri tisuće boca najznačajnijih hrvatskih vina bit će predstavljeno na festivalu vina La Cité du Vin, koji se u Bordeauxu održava od 1. lipnja, najavljeno je u petak iz Hrvatske gospodarske komore (HGK).

vina-600x398Predstavljanje hrvatskih vina na vinskom festivalu u Bordeauxu rezultat je dogovora Udruženja vinarstva pri HGK o trogodišnjoj suradnji s festivalom La Cité du Vin.

Tako će se na festivalu u Bordeauxu predstaviti graševina, malvazija i plavac mali kao najzastupljenije sorte u Hrvatskoj, ali i druge autohtone sorte, poput pošipa i tribidraga.

Svoje će proizvode predstaviti 19 hrvatskih vinarija, i to Agroprodukt, Badel 1862, Belje, Degrassi, Dingač Skaramuca, Dubrovački podrumi, Iločki podrumi, Kozlović vinarija, Krauthaker, Osilovac, Poljopromet, PP Orahovica, Pz Maslina i Vino, Rizman, Jako vino, Vina Matošević, Vina Poletti OPG, Z.T.O. Benvenuti i Zlatan Otok.

Festival La Cité du Vin pokrenula je francuska Zaklada za kulturu i promociju vina kako bi posjetiteljima, stručnoj javnosti i svim zaljubljenicima u enologiju omogućila da se na jednom mjestu upoznaju sa svim vinima svijeta. Očekuje se da će ga ove godine posjetiti između 500 i 800 tisuća turista kako bi prisustvovali brojnim radionicama i prezentacijama vina i vinskih sorti, što ovaj Festival čini jednim od najvažnijih svjetskih događanja kada je u pitanju predstavljanje vina, ističu iz HGK.

Dodaju da je proizvodnja vina u Hrvatskoj u 2015. godini iznosila 943 tisuće hektolitara. Istodobno, zabilježen je izvoz od gotovo 49,4 tisuće hektolitara te uvoz veći od 290 tisuća hektolitara. (SEEbiz.eu/Hina)

Najnovije objave

Povodom Svjetskog dana sladoleda Ledo otvorio Kornet želja

Posjetitelji su tijekom izložbe Kornetu želja prišapnuli svoje želje za povratkom nekih legendarnih sladoleda, ali i ponudili ideje za nove okuse Ususret Svjetskom danu sladoleda,...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...