Hrvatski duhani koji posluju unutar British American Tobacco Grupe (BAT) ove su godine svojim kooperantima isplatili rekordno visoku cijenu za otkupljeni duhan, objavljeno je iz tvrtke.

“Postignuta cijena duhana od gotovo 14 kuna po kilogramu viša je za 4 posto od otkupne cijene u 2018. godini i najviša je do sada isplaćena za duhan u Hrvatskoj”, ističu iz Hrvatskih duhana. Tim rastom cijene, kako navode, kooperantima je isplaćeno 3,5 milijuna kuna više nego godinu ranije.

U priopćenju se navodi kako je to nastavak trenda rasta cijene duhana koja je zadnjih pet godina porasla više od 20 posto, čime duhan iz godine u godinu potvrđuje poziciju jedne od rijetkih poljoprivrednih kultura kojoj cijena kontinuirano raste.

“Ova godina je za nas bila iznimno uspješna unatoč brojnim izazovima, zbog čega smo posebno ponosni na ostvareni rezultat”, istaknuo je direktor Hrvatskih duhana Flavio Oliveira.

Napominje kako su unatoč gubitku od oko 1.000 tona duhana zbog tuče i nevremena u Podravini uspjeli otkupiti ukupno nešto veću otkupljenu količinu u odnosu na prošlu godinu. Iz Hrvatskih duhana navode i da nastavljaju s investicijama u proizvodnju duhana u Hrvatskoj m usmjerenima povećanju proizvedenih količina i jačanju profitabilnosti.

Zahvaljujući financiranju nabavke novih strojeva za mehaničko branje duhana ove je godine 20 posto površine (567 hektara) pod tipom duhana Virginia obrano mehanički. To je kooperantima znatno smanjilo trošak i napore u organizaciji berbe i povećalo produktivnost, ističu iz Hrvatskih duhana napominjući kako je do sada nabavljeno 29 mehaničkih berača, a program financiranja nabave novih strojeva nastavlja se i iduće godine.

Proizvođači duhana koji imaju ugovor s Hrvatskim duhanima uz investicije u mehaničku berbu ostvaruju podršku i u financiranju redovne proizvodnje, troškova energije i osiguranja. Kratkoročno financiranje proizvodnje ove je sezone dosegnulo 60 milijuna kuna, a odobreni dugoročni krediti za nabavu opreme i razna ulaganja u 2019. dosegnuli su 12 milijuna kuna, navodi se u priopćenju.

Također se napominje kako je uz pomoć Hrvatskih duhana ove godine ostvareno 2 milijuna kuna ušteda na premiji osiguranja usjeva u odnosu na prethodnu godinu. Programe financiranja proizvodnje i investicija prati i redovna pomoć pri odabiru optimalnih agrotehničkih mjera i kontinuirana pomoć agronoma, zaključuje se u priopćenju.