Uprava Pivovarne Laško, predvođena Dušanom Zorkom, u samo nekoliko dana odredila je uži izbor kandidata za dokapitalizaciju društva. Zorko je tako preduhitrio vlasnike koji osnivaju konzorcij jer žele imati nadzor nad procesom dokapitalizacije i prodajom društva.  

Postupak dokapitalizacije Pivovarne Laško, koji su zbog previsokih dugova zahtijevale banke vjerovnice, ulazi u završnicu.

Prošlog tjedna istekao je rok za predaju neobvezujućih ponuda, a u ponedjeljak su članovi nadzornog odbora Laškog pod vodstvom Gorana Brankovića potvrdili uži izbor kandidata koji će provesti dubinsko snimanje.

Koliko je ponuda pristiglo i koliko je ponuđača odabrano u uži krug  zasad nije poznato. Prema neslužbenim informacijama ponude su predali kanadsko-američki Molson Coors i nizozemski Heineken, dok se turski Efes Pilsen povukao iz utrke. Prema nekim informacijama ponudu je predao i investicijski fond Kohlberg Kravis Roberts (KKR), koji je nedavno preuzeo tvrtku Telemach, Bain Capital, koji se natječe za kupnju Telekoma Slovenije, i CVC Capital Partners, koji se neuspješno natjecao za preuzimanje Mercatora.

Takozvani informacijski memorandum, u kojem u navedeni neki podaci o poslovanju i financijskom stanju Grupe Pivovarna Laško koji nisu javno objavljeni, preuzeo je 21 potencijalni sudionik dokapitalizacije, od kojih je polovica strateških.

Skroman odziv međunarodnih pivarskih grupa prema neslužbenim tumačenjima posljedica je prodaje Mercatorovih dionica i posljedično nesigurnog položaja  proizvoda Pivovarne Laško na policama najvećeg slovenskog trgovačkog lanca koji je sada u većinskom hrvatskom vlasništvu, ali i Konzuma.

Slovenski list Dnevnik podsjeća da su banke vlasnice Mercatorovih dionica u pregovorima s Agrokorom u zamjenu za sniženu cijenu dionica izborile plaćanje dijela duga, dok su Zorko odnosno Pivovarna Laško kao član konzorcija morali prihvatiti za trećinu nižu cijenu bez ikakvih ustupaka.

Dnevnik dodaje da je prema neslužbenim informacijama Agrokor po okončanju postupka preuzimanja Mercatora već počeo pritiskati Pivovarnu Laško, a ozbiljniji razgovori o budućoj poziciji Grupe Laško na trgovačkim policama Mercatora i Konzuma počet će nakon dokapitalizacije.

U procesu dokapitalizacije izabrani partner morat će objaviti i ponudu za preuzimanje, u što bi se uključili i neki veći vlasnici poput Društva za upravljanje potraživanjima banaka (DUBT), Kapitalno društvo (KAD) i KD Fonda. Oni već dogovaraju konzorcij koji bi trebao službeno biti utemeljen u idućih nekoliko dana, ali trebao bi obuhvatiti vlasnike koji zajedno kontroliraju oko 50 posto dionica.

Da namjeravaju sudjelovati u procesu dokapitalizacije DUTB i KAD najavili su još prije nekoliko tjedana. Iako u Laškom tom odlukom nisu bili oduševljeni, jasno je da procedura bez velikih dioničara ne može biti dovršena.

Dokapitalizaciju na skupštini moraju podržati dioničari koji kontroliraju najmanje 75 posto vlasničkog kapitala, a za neuspjeh je dovoljno da joj se usprotivi samo DUTB.

Grupa Pivovarna Laško je krajem rujna imala 242 milijuna eura duga, a dokapitalizacija bi trebala smanjiti financijske obveze za oko 150 milijuna eura.

U prva tri kvartala Grupa Pivovarna Laško prihodovala je 197 milijuna eura, što je šest posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, dok je operativna dobit prije amortizacije smanjena za desetinu, na 36 milijuna eura.

Neto dobit u prva tromjesečja iznosila je 12 milijuna eura, a Zorko je krajem prošle godine najavio da u ovoj godini očekuje 31 milijun eura neto dobiti. (Banka.hr)