Izvoz u Italiju porastao je čak 75 posto

Spar trgovine sve su značajniji izvozni kanal za hrvatske proizvođače prema zemljama Europske unije, ponajprije Austriju, Mađarsku, Sloveniju i Italiju. U priopćenju koje je danas objavljeno iz ovog trgovca navode kako je ukupni izvoz hrvatskih proizvoda putem Spara u zemlje gdje Spar Austria posluje u prošloj godini dostigao čak 63 milijuna eura. Najveći porast bilježi izvoz u Italiju, za čak 75 posto.

Svoje proizvode putem Spara uspješno izvoze Podravka, Kraš, Franck, Mlinar, Gavrilović, Badel, Vindija, Cromaris i mnogi drugi veliki hrvatski proizvođači. Uz njih, i brojni su mali hrvatski proizvođači prepoznali prilike koju otvara prodaja putem Spara pa su tako u prošloj godini impresivan rast izvoza ostvarile tvrtke Vimi s 34 posto više izvoza kozmetičkih proizvoda u Austriji, dok je tvrtka Incite koja proizvodi blazinice za Pretty Baby u Austriji povećala izvoz za 76 posto.

C.I.A.K. Trade bilježi za 68 posto veći izvoz čarapa u Sloveniji, Zarja za 84 posto više izvoz voća u Sloveniji. Orada Adriatica preko Spara za 133 posto povećala je izvoz ribe u Sloveniji, a na to isto tržište Commel Zagreb povećao je za 71 posto izvoz svog elektromaterijala.

Veliki rast izvoza u Sloveniju bilježi tvrtka ZMH Horvat koja je za 198 posto povećala izvoz asortimana smrznutog voća, povrća i ribe. Raste i izvoz u Italiju pa je tako tvrtka Agrofin tamo povećala izvoz ulja za 55 posto.

“Spar vjeruje u kvalitetu proizvoda svojih hrvatskih partnera, a prepoznaju je sve više i kupci u ostalim zemljama u kojima poslujemo. Stoga ćemo i dalje pružati svu potrebnu potporu hrvatskim proizvođačima u širenju ponude kroz mrežu Spar trgovina u Austriji, Italiji, Sloveniji i Mađarskoj”, naglasio je Helmut Fenzl, predsjednik Uprave Spar Hrvatska.