U veljači su prva tri mjesta zauzeli isti trgovački lanci kao u siječnju, a i njihov poredak ostao je isti: Mercator, Konzum, Lidl

Veljača je već peti mjesec zaredom u kojem je dominantna tema vezana za trgovačke lance kupoprodajni proces Agrokora i Mercatora.

Krajem mjeseca mediji su prenijeli informaciju da se zaključenje kupoprodajnog ugovora očekuje krajem svibnja.

Općenito se najviše pisalo o poslovanju, a zatim o asortimanu i cijenama proizvoda koji se u lancima nude.

Analiza medijskog publiciteta trgovačkih lanaca u Hrvatskoj donosi rezultate o kojim se trgovačkim lancima u veljači najviše pisalo, te u kojim kontekstima.

Praćen je publicitet 12 trgovačkih lanaca u tiskanim medijima te na internetskim portalima. Analizom su obuhvaćene samo kvalitetne (sadržajne) objave, to jest one u kojima su trgovački lanci glavni samostalni ili glavni nesamostalni subjekti/teme u objavi.

NEPROMIJENJENA TROJKA
Prva su tri mjesta zauzeli isti trgovački lanci kao u siječnju. Poredak je također isti. Najviše se objavljivalo o Mercatoru. Objave su većinom o poslovanju pri čemu je primarna tema ponovno bilo preuzimanje od strane Agrokora te sve vezano uz to, od restrukturiranja dugova, rokova… Slijede Konzum te Lidl.

Već spomenuta saga kupoprodaje Agrokora i Mercatora nastavila se kroz cijelu veljaču.

Početkom mjeseca mediji su prenijeli kako su banke vjerovnice Mercatora, na prijedlog koncerna Agrokor, produžile rok u kojem se očekuje dogovor o restrukturiranju Mercatorovih dugova.

Zaključenje kupoprodajnog ugovora trebalo je biti krajem ožujka, no i taj je rok tada pomaknut na kraj lipnja.

O Konzumu, koji je zauzeo drugo mjesto, najviše se objavljivalo o asortimanu i cijenama te o poslovanju.

Prenosi se kako Konzum u 350 prodavaonica u Hrvatskoj provodi proces modernizacije opreme na odjelima pekarnica te edukaciju djelatnika. U to unaprjeđenje ulaže 13 milijuna kuna.

Mediji su izvijestili i o dva nova trgovačka centra Konzuma koji se planiraju otvoriti na području Zagreba, a samim time će omogućiti otvaranje više od 200 novih radnih mjesta.

I o Lidlu se najviše objavljivalo vezano za poslovanje. Prema istraživanju portala MojPosao o najpoželjnijem poslodavcu u Hrvatskoj, Lidl je zauzeo treće mjesto. To je ujedno i najveći skok za neku od tvrtki, budući da je Lidl prošle godine bio na 11. mjestu.

Na četvrtom i petom mjestu ponovno se nalaze Kaufland i Spar, no zamijenili su mjesta u odnosu na siječanj. O oba se lanca najviše pisalo u kontekstu asortimana koji nude te o cijenama proizvoda. Uz to, Spar je izvijestio da je u zagrebačkoj Jurišićevoj ulici, u povijesnom zdanju Pošte, otvorio novi supermarket.

POSAO NA PRVOM MJESTU
Ukupno gledajući, najveći se broj objava odnosio na poslovanje (poslovni rezultati, uprava, analize tržišta), 67,78%. Slijedi tematika vezana za asortiman i cijene proizvoda. U veljači su o trgovačkim lancima i tematici vezanoj za iste tiskani mediji i internetski portali podjednako objavljivali.

Pojedinačno gledajući, mediji koji su najviše objavljivali o trgovačkim lancima su dnevnik 24 sata i portal limun.hr, zatim Glas Slavonije i poslovni.hr. Jedino je o Poslovanju zabilježeno više objava na portalima. To je i tema o kojoj se ukupno najviše objavljivalo.

O svim je ostalim temama više objavljivano u tiskovinama. Iznimka je tematika koja obuhvaća promidžbene aktivnosti i sponzorstva. Tu su objave jednako zastupljene prema vrsti medija.

Najveća razlika u odnosu tiskanih medija i internetskih portala je unutar tematike asortiman i cijene proizvoda, 84,4% u korist tiskanih medija, te u tematici ostalo, 91,7% ponovno u korist tiskovina.

Ines Kovačić