U mlijeku hrvatskih tvrtki “Dukat” i “Vindija”, koje se prodaje u crnogorskim trgovinama, nije pronađeno povećano prisustvo aflatoksina M1, priopćeno je Uprave za inspekcijski nadzor u Podgorici, a prenose u četvrtak podgorički mediji.

Prema inspekcijskom nadzoru spornih supstanci u hrvatskom mlijeku je bilo ali u dopuštenim količinama te će se tijekom dana mlijeko ponovno naći na policama podgoričkih trgovina.

“Na temelju laboratorijskih analiza koje su rađene u Centru za ekotoksikološka ispitivanja, konstatiramo da nije pronađeno povećano prisustvo aflatoksina u mlijeku pa se može reći da se na tržištu Crne Gore nalaze proizvodi koji su zdravstveno sigurni”, kazao je pomoćnik direktora Uprave za inspekcijski nadzor Spaso Popović.

On je podsjetio da je sporno mlijeko iz predostrožnosti povučeno u subotu s tržišta.

“Također smo se odlučili uraditi analize drugih serija mlijeka proizvođača “Dukat” i ove analize pokazuju da su proizvodi tog proizvođača sigurni za ljudsku ishranu”, kazao je Popović.

Po njegovim riječima, 14 tona sumnjivog Vindijinog mlijeka, koje je uklonjeno s polica, biti će tijekom dana vraćeno na tržište.

Pomoćnica direktora Centra za ekotoksikološka ispitivanja Danijela Šuković rekla je da je utvrđeno postojanje aflatoksina u spornim serijama, ali u normalnim granicama.

“U svih deset uzoraka koji su uzeti, utvrđena je, negdje manja, negdje nešto veća koncentracija, ali daleko ispod one koncentracije koja se zove maksimalno dopuštena”, kazala je Šuković. (H)