Šveđani traže cijenu i količinu, a drvoprerađivačka industrija zbija redove i sprema se za sastanak.

Švedska Ikea, koja će u Rugvici otvoriti robnu kuću u proljeće 2014. godine, zainteresirana je za hrvatske dobavljače. Kako je Poslovnom dnevniku potvrdio Igor Štefanac, glasnogovornik Ikee za Hrvatsku, primarno su u potrazi za dobavljačima iz drvne industrije, ali su zainteresirani i za papirnu konfekciju, proizvode od plastike i proizvođače svijeća.

“Mi ne tražimo nekoga čije ćemo proizvode distribuirati u robnu kuću Ikea u Zagrebu, već u naše centre diljem svijeta, a to je hrvatskim proizvođačima često prevelik zalogaj. Ako postoji netko tko može ispuniti naše zahtjeve, otvoreni smo za prijedloge”, kaže Štefanac i dodaje kako će švedski gigant u budućnosti i poticati suradnju s hrvatskim gospodarstvenicima.

Ni s druge strane interesa ne manjka. Prema riječima Zdravka Jelčića, predsjednika Uprave Spin Valisa iz Požege i čelnika drvoprerađivača pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, Vijeće će sljedeći tjedan na sjednici izvršnog odbora raspravljati upravo o tome.

“Jedna točka dnevnog reda je svakako suradnja s Ikeom, a kada utvrdimo tko je zainteresiran zatražit ćemo službeni sastanak s predstavnicima švedskog trgovačkog lanca”, istaknuo je Jelčić.

Nije tajna da su hrvatske cijene namještaja, pojasnio je Jelčić, nekonkurentne onima s Dalekog Istoka ili čak iz bliske regije.

“Problem je u cijeni rada. Poljski proizvođači namještaja su u prosjeku 30 posto jeftiniji od hrvatskih zbog niže cijene rada, nižih poreznih opterećenja, pa čak i nižih cijena komunalija”, kaže Jelčić.

Marijan Kavran, direktor Drvnoga klastera pohvalio se da od hrvatskih tvrtki za Ikeu ozbiljan posao radi samo virovitički Tvin i jedna istarska tvrtka koja proizvodi metalni namještaj.

“U Hrvatskoj se godišnje uveze oko 540 milijuna dolara namještaja i na taj dio tržišta vjerojatno Ikea cilja, dok se izveze oko milijardu dolara vrijednog namještaja i proizvoda drvne industrije”, zaključuje Kavran. (Poslovni.hr)