hah-midiHrvatsku agenciju za hranu čije je sjedište u Osijeku, posjetilo je danas izaslanstvo turskog Ministarstva poljoprivrede-Odjela za procjenu rizika hrane, sa ciljem da se upoznaju s radom te Agencije koja je prepoznata po kvaliteti rada u sustavu procjene rizika hrane.

Posjet je organiziran u sklopu suradnje za pripremu zemalja kandidatkinja pristupanja EU putem IPA pretpristupnog programa, u kojoj je od 2006. godine i Hrvatska agencija za hranu.

Turskom izaslanstvu je predstavljen rad hrvatskih institucija u sustavu sigurnosti hrane u pravnom i institucionalnom smislu, te područjima njihova djelovanja.

Ravnateljica Hrvatske agencije za hranu dr. Zorica Jurković istaknula je kako je posjet za Agenciju “izuzetno značajan jer je riječ o zanimanju Turske za hrvatski sustav sigurnosti hrane koji je ocijenjen kao jedan od kvalitetnih sustava, i koji je uspješno usklađen s europskom regulativom, te se smatra dobrim temeljem za pristupanje članstvu EU”.

Tursko Ministarstvo poljoprivrede je ove godine osnovalo državni Odjel za procjenu rizika hrane, i upravo prezentacijom rada Hrvatske agencije za hranu žele dobiti što više informacija kako bi način rada naše Agencije implementirali u svoj sustav, kazala je dr. Jurković.

Tursko peteročlani izaslanstvo posjetilo je danas i Prehrambeno tehnološki fakultet u Osijeku, a poslije podne se nastavlja s prezentacijom rada Hrvatske agencije za hranu.

Iz Hrvatske agencije za hranu najavili su kako će sutra članovi turskog državnog Odjela za procjenu rizika hrane posjetiti Hrvatski veterinarski institut i Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. (H)