Udruga ljekarnika pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca zabrinuta je za posljedice po ljekarničku djelatnost koje će proizaći iz novog Pravilnika o mjerilima i načinu za određivanje cijena lijekova na veliko i o načinu izvješćivanja o cijenama na veliko, priopćeno je iz te udruge.

Pravilnik je stupio na snagu u veljači, a člankom 1. ograničene su veleprodajne marže ljekarnicima do najviše 8,5 posto za lijekove od 0 do 19,99 kuna, 6 posto za lijekove od 20 do 99,99 kuna, 4 posto za lijekove od 100 do 499,99 kuna, 2 posto za lijekove čija je cijena utvrđena u rasponu od 500 do 999,99 kuna te 1 posto za lijekove čija je cijena utvrđena u rasponu od 1000 i više kuna.

Propisane marže ne pokrivaju ni osnovne troškove poslovanja ljekarni te ovakvom odlukom, naglašavaju u Udruzi, Ministarstvo zdravlja i HZZO neće postići uštede u zdravstvenom sustavu ali će istovremeno ugroziti poslovanje ljekarni i opskrbu pacijenta potrebnim lijekom.

Udruga ljekarnika smatra da će Pravilnikom najviše biti ugrožene male ljekarne, jedan ljekarnik-jedna ljekarna i ljekarne na ruralnim područjima te područjima od posebne državne skrbi  koje će biti prisiljene zatvoriti ljekarne i otpustiti zaposlenike, što nikome ne bi smjelo biti u interesu naročito uzimajući  u obzir gospodarsku situaciju u Hrvatskoj.

U slučaju malih ljekarni, odnosno, “jedan ljekarnik-jedna ljekarna”, vlasnik odgovara za poslovanje svom svojom imovinom pa je za očekivati da će veleprodaja lijekova radi naplate, uz ovako niske marže, biti prisiljena vršiti ovrhu na osobnoj imovini ljekarnika čime će biti ugrožena egzistencija ljekarnika i njihovih obitelji. Za očekivati je da će stečajevi krenuti već krajem 2014. ukoliko se Pravilnik ne stavi van snage, tvrdi Udruga ljekarnika.

Članovi Udruge stoga predlažu da se Pravilnik izmjeni ili stavi izvan snage te da marže i dalje budu sastavni dio poslovnog odnosa između dobavljača i ljekarne.