Tržišne komunikacijeIAB Croatia: Online oglašavanje u Hrvatskoj doseglo gotovo 90 milijuna eura

IAB Croatia: Online oglašavanje u Hrvatskoj doseglo gotovo 90 milijuna eura

IAB Croatia predstavio je prvu hrvatsku procjenu investicije u online oglašavanje, IAB-ov Online Advertising Expenditure (AdEx), dugo iščekivanu procjenu struke – čime je hrvatsko digitalno tržište prvi put dobilo vrijedne podatke na temelju istraživanja profesionalne i neovisne organizacije kojoj je u fokusu razvoj digitalnog i interaktivnog marketinga, a okuplja ključne aktere na tržištu. Vodeći ekonomist IAB-a Europe Daniel Knapp sažeo je to na način da živimo u vremenima geopolitičkih nesigurnosti i potpune preobrazbe oglašivačke industrije, stoga su razumijevanje tržišta i predviđanje njegova razvoja IAB-ovim AdEx-om presudni za sve koji komuniciraju u digitalu.

Online oglašavanje u zamahu
Hrvatsko tržište online oglašavanja prema istraživanju IAB Online AdEx kontinuirano raste, u skladu s globalnim trendovima. U 2021. godini vrijednost se procjenjuje na gotovo 90 milijuna, odnosno 89.970.000 eura, dok je očekivani rast u 2022. oko 8%.

Domaći izdavači drže gotovo dvije trećine display oglašavanja
Najveći udio u 2021. godini ostvaruje display oglašavanje (statični, animirani i videoformati) s 39%, nakon čega s 19% slijedi oglašavanje na tražilicama, kao i oglašavanje na društvenim mrežama. Procjenjuje se da će ti kanali nastaviti dominirati i u 2022. godini. Trećina ulaganja u display oglašavanje odnosi se na videoformate, a čak polovica display oglašavanja zakupljuje se programatski.

Korisnici i oglašivači najviše su na mobilnim uređajima
U online oglašavanju dominira oglašavanje na mobilnim uređajima – dok je u 2021. udio mobilnog oglašavanja u ukupnom online oglašavanju iznosio 72%, za 2022. predviđen je trend daljnjeg rasta i dominacije te će mobilno oglašavanje preuzeti 77% ukupnog online oglašavanja. Zanimljiva je činjenica da čak 80% korisnika konzumira videosadržaj na mobilnim uređajima, a predviđa se da će ta brojka narasti na 85% u 2022.

Dominacija globalnih platformi
U oglašavanju na društvenim mrežama vidljiva je dominacija kompanije Meta Inc: Facebook ima udio od 54%, Instagram drži 39%, dok sve ostale društvene mreže zajedno čine tek 7 % ukupnog social oglašavanja u RH. Procijenjena je tendencija rasta Instagrama u 2022. U videooglašavanju također dominiraju globalne platforme, gdje gotovo 60% ulaganja odlazi na YouTube, a dodatnih 26% odlazi na Facebook.

Kategorija Classifieds, koja se odnosi na objave individualnih oglasa korisnika, a koja jest dio IAB standarda, nije prikazana u ovom izvješću, no obuhvaćena je istraživanjem po kojem se vrijednost kategorije u 2021. godini procjenjuje na 15 mil. eura.

Metodologija
IAB-ova Online AdEx studija predstavlja globalni standard industrije i benchmark je za procjenu stanja struke. Radna je skupina na temelju procjena neto oglašavanja po pojedinim segmentima online oglašavanja koje su dostavile članice IAB-a Croatia s naglaskom na one s najboljim uvidom u lokalno tržište, javno dostupnih izvora podataka i ekspertize članova radne skupine definirala IAB Online AdEx, procjenu neto iznosa ukupnog volumena i strukture online oglašavanja u Hrvatskoj za 2021. godinu te očekivanja za 2022. godinu. Višemjesečni projekt dodatno je osnažila agencija za istraživanje tržišta Ipsos, koja je kao nepristrani partner radila na sintezi i analizi prikupljenih podataka.

IAB Online AdEx uime IAB-a Croatia potpisuje radna skupina koju čine stručnjaci čije su razne perspektive i ekspertiza pridonijeli kvalitetnoj izradi prvog hrvatskog IAB Online AdExa: Vjeko Srednoselec (dentsu Croatia), Marijan Mihić (Advans Adria), Saša Milinović (Omnicom Media Group) i Boris Zatezalo (Httpool).

“Kako bismo ubrzali razvoj tržišta digitalnog marketinga u Hrvatskoj, potrebno ga je prvo razumjeti. Istraživanje IAB AdEx značajno povećava naše razumijevanje najvažnijih platformi, najučinkovitijih kanala te generalni razvoj i trendove u digitalnom marketingu u Hrvatskoj. Ovo je važan početak za sve daljnje korake kojima će IAB Croatia unaprijediti digitalni marketing za sve sudionike – brendove, agencije i krajnje potrošače”, izjavio je Vjeko Srednoselec (dentsu Croatia), član radne skupine za IAB Croatia Online AdEx.

“Izvješće IAB Europe AdEx Benchmark pregled je stanja na europskom tržištu online oglašavanja, a ovo izvješće za Hrvatsku važno je jer sadrži važne brojke, uključujući veličinu tržišta, rast i ulaganja u online oglašavanje po kanalima i formatima”, poručio je Boris Zatezalo (Httpool), član radne skupine za IAB Croatia Online AdEx. “Izuzetno smo zadovoljni cijelim procesom i vjerujemo da će izvještaj biti konkretan prikaz hrvatskog digitalnog tržišta i jasna slika veličine digitala u hrvatskom oglašivačkom prostoru”, dodao je.

“Procjena stvarne vrijednosti svakog oglašivačkog tržišta, a posebno tako sofisticiranog i podložnog stalnom tehnološkom razvoju i novim praksama kao što je online oglašavanje, ogroman je izazov za svakoga. Nema istraživačke metode koja može dati precizan odgovor, niti itko od stručnjaka ima dovoljnu širinu ekspertize i iskustva da samostalno može dati valjanu i kredibilnu procjenu”, rekao je Matej Sever (Ipsos).

“Najbolje što svi zajedno možemo napraviti jest razmijeniti procjene, informacije i iskustva, zajednički iscrtati mapu našeg online oglašivačkog tržišta i očekivanja od budućnosti, kako bismo ga pomoću što pouzdanije mape mogli dalje razvijati, u interesu svih. Drago nam je što smo kao Ipsos mogli dati mali doprinos u tom izazovnom projektu.”

“Potreba za cjelovitim podacima te procjenom stanja na tržištu nevjerojatna je prilika za napredak cijelog digitalnog sektora i za hrvatsko tržište, koje postaje fleksibilnije, okretnije i – ono najvažnije – razvijenije”, naglasila je Dunja Ivana Ballon, direktorica IAB-a Croatia i HURA-e, i dodala: “Radna skupina, Ipsos i drugi članovi IAB-a Croatia koji su sudjelovali odradili su lavovski posao.”

Pristup cjelovitim podacima IAB Online AdExa imaju isključivo članovi IAB-a Croatia, a više o ostalim prednostima članstva te aktivnostima IAB-a Croatia saznajte na www.iab-croatia.com.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Najnovije objave

dm Zadar jump održat će se u subotu 27. srpnja

Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici Petnaesti skok sa zadarske rive, dm Zadar jump, održat će se u subotu 27....

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...