Eko feferon – Drugačiji dućan u Osijeku

U trgovini Eko feferon zainteresirani kupci mogu pronaći brojne namirnice nužne za zdraviji i svjesniji način života čija se vlasnica Vesna trudi ne biti uklopljena u masu sličnih dućana, već se izdvajati posebnošću, dodatnom ponudom i različitošću.

Kako bi na sebi najlogičniji i najdostupniji način odgovorila na jedan od brojnih životnih izazova, prekaljena osječka poduzetnica Vesna Ljubičić, inače project manager za EU fondove, prije tri godine odlučila je prigrliti još jedan izazov i početi se baviti trgovinom. Danas je uvjerena kako su joj se sve karte posložile baš u pravom trenutku pa je svoju priču dućana Eko feferon kakvog ga njeni Osječani poznaju sada, započela gotovo doslovno preko noći. Trgovina je to u kojoj zainteresirani kupci mogu pronaći brojne namirnice nužne za zdraviji i svjesniji način života.

“Tvrtku s nazivom Eko feferon kupila sam od poznanice tijekom jednog vikenda. Asortiman dućana su tada uglavnom činile cjenovno prihvatljive namirnice, a moja je želja bila razlikovati se od drugih, izdvojiti se iz mase”, prisjeća se Vesna. U ponudu je svakako bilo nužno uvrstiti i namirnice te suplemente koje je i sama nabavljala za kćerku čije zdravstveno stanje zahtijeva posebnu prehranu.

Na policama su se tako najprije našli suplementi s američkog, ali i s tržišta Ujedinjenog Kraljevstva, Austrije, Njemačke te Slovenije koji su se u njihovom slučaju već pokazali djelotvornima, ali kćerkin zdravstveni karton nije uvjetovao samo bavljenje trgovinom. Poduzetna kakva jest, Vesna se bacila i na proučavanje osnova farmacije, ali i liječenje uz pomoć prirode, a malo-pomalo u ponudu je uvršten i gluten-free asortiman.

SAVJETI IZ PRAKSE
Svojevrsni dodatni poticaj cijelom projektu dala je i pandemija koronavirusa pa se po tko zna koji put ispostavilo kako nije svako zlo uvijek za zlo. Sada Osječani, zahvaljujući poduzetnoj Vesni, u svom susjedstvu imaju dućan u kojem se mogu nabaviti brojni zanimljivi proizvodi, ali i dobiti sjajni savjeti iz prakse i to radnim danom od 9 do 19, a subotom od 8 do 13 sati.

Nažalost, asortiman je diktirala i dijagnoza celijakije koju je njena kćer također dobila pa se ponuda Eko feferona sve više, kao što smo spomenuli, specijalizirala i usmjeravala prema gluten-free asortimanu uz mantru kako svakodnevna prehrana čak ni ljudima koji ne smiju konzumirati taj sastojak mnogih žitarica ne mora, a ni ne smije, biti monotona.

Na policama su se tako našle i žitarice te pseudo žitarice, tjestenine, kolači, razna brašna, krušne mrvice, mlinci, oblatne, bureci, vučeno tijesto, vitamini i minerali, ali i neki drugi dodaci prehrani, više od 100 vrsta čajeva te začini kao i raznovrsni vegan asortiman. Svoje zasluženo mjesto u dućanu zauzima i polica brenda Volim ljuto, te proizvodi iz kućne radinosti kao što su brendovi Okusi sreće by Pavica, Čips od starih sorti jabuka ili etno cekeri Srećice. Osim hrane i napitaka, dućan nudi i 100% prirodnu kozmetiku.

“Nije nam nikada bio cilj biti uklopljen u masu, ne razlikovati se od drugih, već se izdvajati posebnošću, dodatnom ponudom, različitošću… Istina, to je možda teži put, ali realno, ako imate u trgovini proizvode iste kao i drugi dućani, zašto bi netko došao baš k vama”, i dalje se pita ova osječka poduzetnica također svjesna kako veći trgovački lanci imaju povoljnije uvjete nabave pa samim time mogu i ponuditi nižu cijenu za krajnjeg kupca. Naša sugovornica ne smatra da su joj oni konkurencija već pomno gradi vlastiti poduzetnički put čija je glavna odlika poštivanje konkurencije.

EKOLOŠKI UZGOJ
Dodatno, njena je životna, a ujedno i poslovna filozofija, društveno odgovorno djelovanje što podrazumijeva doprinos tvrtke zajednici putem raznih oblika donacija, darova kroz nagradne igre, sponzorstva i slično. Također, ponavlja kako joj je na visokom mjestu među prioritetima i poslovna etika. “Unatoč neprekidnim promjenama i izazovima koji se pojavljuju na tržištu, vjerujem kako nije najvažnije nešto prodati.

Dogodilo se nekolicinu puta da smo kupcima prvo slali informacije ili knjige u PDF formatu kojima smo ih nastojali informirati o određenim stanjima i suplementima, a da taj put ništa nismo prodali. No, svatko tko si je dao truda i poslano pročitao, uvijek se vratio i nešto kupio”, otkriva Vesna. Pri saniranju zdravstvenih stanja svoje kćeri slijedila je protokole Anthonyja Williama pa ih i kupcima često preporuči, a u cjelogodišnju ponudu svog dućana uvrstila celer listaš kojeg se često koristi za izradu sokova. Otkriva također kako je dio ponude Eko feferona iz ekološkog uzgoja, ali police krase i neke namirnice iz konvencionalne proizvodnje s čime su kupci uvijek upoznati kako bi točno znali porijeklo pojedine namirnice.

“Moj poslovni put u ovih skoro 30 godina bio je pun uspona, ali i padova. Međutim, ipak sam zahvalna svakoj osobi koja se na tom putu našla, svima onima koji su kratko bili sa mnom, a još više onima koji su ostali uz mene i nesebično pomagali. Nekim ljudima sigurno nikada neću moći dovoljno zahvaliti”, iskrena je Vesna. Upravo zato, kako bi zajednici vratila dio onoga što je od nje dobila, često organizira nagradne igre jer vjeruje kako su iskrena nastojanja da se pomogne zajednici temelj svakog društveno odgovornog poslovanja. Dodaje ujedno kako su se kod nje s godinama iskristalizirale osobine radoholičara, a posebno je ponosna na svoju djecu koju već 17 godina odgaja sama i koja joj i u dućanu vrijedno pomažu i s kojima se uspješno nadopunjava pa za sada nije imala potrebu potražiti dodatnu radnu snagu.

Uz njihovu pomoć te uz Vesninu neiscrpnu energiju, Eko feferon je postao mjesto gdje su svi uvijek dobrodošli i gdje svatko može pronaći nešto za sebe ili zatražiti pomoć pri odabiru pravih namirnica. Vesna i njena moćna gomilica nastoje potaknuti što više sugrađana na zdravi život kako bi svoje fizičko i psihičko zdravlje doveli u željeno stanje, svoj organizam u savršeni balans te isto tako pozitivno utjecali na okoliš, ali i sredinu u kojoj žive. “Za vođenje zdravog i prirodnog načina života potrebno je vrlo malo truda, a nagrada je najveća od svih – zdravlje!”, uvjerena je Vesna.

Prethodni članakIAB Croatia: Online oglašavanje u Hrvatskoj doseglo gotovo 90 milijuna eura
Sljedeći članakNova Sky kampanja: Cool, top, vrh i gas padaju u zaborav