ikea-rezultati-midiŠvedska Ikea, najveći lanac trgovina namještajem u svijetu, izvijestila je u utorak o rekordne 34,2 milijarde eura prihoda u fiskalnoj godini koja je završila u kolovozu.

Rekordan iznos prihoda u fiskalnoj godini 2015/2016. sedam je posto viši nego u godini ranije, kada su uvećani 11 posto.

Pritom iz grupe Ikea, vlasnika većine Ikea trgovina širom svijeta, napominju da je pet posto rasta u 12-mjesečnom razdoblju zaključno s kolovozom ostvareno u trgovinama otvorenim dulje od godinu dana, kao i u prethodnoj fiskalnoj godini.

U lipnju je izvršni direktor grupe Peter Agnefjall za Reuters kazao kako u fiskalnoj godini 2015/2016. očekuje rast prihoda za osam do 10 posto. Dodao je i da do 2020. planira dosegnuti prihode od 50 milijardi eura.

Većina je Ikea-ina poslovanja, fokusiranog na cjenovno povoljno opremanje doma i sklopivi namještaj, stacionirana u Europi.

Njemačka je prema najnovijem poslovnom izvješću zadržala status najvećeg tržišta grupe, uz novu rekordnu stopu rasta. Na drugom je mjestu SAD. Kinu pak izdvajaju među tržištima s najvišim stopama rasta, zajedno sa Australijom, Kanadom i Poljskom.

OTVARANJE NOVIH TRGOVINA U SRBIJI I INDIJI
Pored 12 novih trgovina, Ikea je u netom završenoj fiskalnoj godini otvorila i 19 lokacija za dostavu i preuzimanje dospjelih narudžbi. Namjeravaju dodatno ojačati fokus na integraciju fizičke i digitalne trgovine.

Grupa Ikea upravlja robnim kućama Ikea na temelju ugovora o franšizi s vlasnikom brenda Inter Ikea Groupom. Imaju 340 robnih kuća u 28 zemlja svijeta, uključujući Hrvatsku. U 14 zemalja imaju i internetske trgovine, te 41 šoping centar i 25 maloprodajnih mjesta na otvorenom. (tportal.hr/Hina)