imlek-ulaz-midiImlek i Mljekara Subotica kažnjeni su sa 1,92 posto godišnjeg prihoda iz 2006. godine zbog zloporabe monopola na tržištu otkupa mlijeka u Srbiji

Upravni sud Srbije odbacio je tužbu Imleka i Mljekare Subotica protiv rješenja Komisije za zaštitu konkurencije kojom su novčano kažnjene za zloporabu monopola.

Generalni direktor Imleka Slobodan Petrović izjavio je za B92 kako ne može komentirati presudu jer ju nije dobio.

Upravni sud Srbije donio je 2. studenoga prošle godine presudu kojom je potvrđena odluka Komisije za zaštitu konkurencije da su Imlek i Mljekara Subotica, koji posluju u sastavu Danube Foods Groupa, zloporabili monopol na tržištu otkupa mlijeka u Srbiji.

Danube Foods Group, u vlasništvu investicijskog fonda Salford, žalila se na tu presudu, navodeći da je novi Zakon o zaštiti konkurencije primijenjen retroaktivno. Naime, prema starom Zakonu zloporaba dominantnog položaja povlači i prekršajnu odgovornost, a propisana je samo minimalna, a ne i maksimalna kazna, dok prema novom zakonu nema prekršajne odgovornosti, a propisana je maksimalna kazna.

Komisija je utvrdila da su mljekare nametala nepravedne i nejednake uvjete proizvođačima mlijeka, čime je konkurenciji onemogućavan ulazak na tržište otkupa, a proizvođači su stavljeni u ovisan položaj.

Imlek i Mljekara Subotica kažnjeni su sa 1,92 posto godišnjeg prihoda iz 2006. Za Imlek je utvrđena kazna od 255 milijuna dinara, a za subotičku Mljekaru 51 milijuna dinara.

Prvu presudu Komisije iz 2008. poništio je Vrhovni sud Srbije 2009. zbog propusta u donošenju rješenja, pa je Komisija donijela novu odluku, koju je Upravni sud potvrdio nakon žalbe Danube Foods Groupa. Na osnovu te odluke Komisija je izrekla kaznu. (Bankamagazin)