Immofinanz nastavlja širenje svog uspješnog brenda maloprodajnih parkova Stop shop za osam novih lokacija zaključenih neposredno prije završetka ove godine. Portfelj u Hrvatskoj povećat će se za jednu lokaciju u gradu Ludbregu, čime je ukupan broj lokacija na hrvatskom tržištu povećan na tri. U Srbiji i Češkoj je proširenje za čak šest lokacija, s oko 43.000 četvornih metara, kupljenih od tvrtke Mitiska REIM, belgijskog investitora specijaliziranog za komercijalne nekretnine. Novim akvizicijama se pridružuje i maloprodajni park od oko 5.500 kvadratnih metara u austrijskom Voitsbergu. Očekivani godišnji prihod od najma ovih nedavno stečenih nekretnina iznosi približno 5,7 milijuna eura. S bruto prinosom od 7,7 posto, prosječni prinos stečenih maloprodajnih parkova iznad je prosjeka portfelja Stop shopa, koji je iznosio 7,4 posto u trećem kvartalu ove godine.

Portfelj Stop shop sada pokriva 98 lokacija u devet zemalja s gotovo 720.000 četvornih metara prostora za iznajmljivanje i knjigovodstvenom vrijednošću od približno milijardu eura. Trenutno su u pripremi daljnje akvizicije i projekti internog razvoja.

“Naši Stop shop maloprodajni parkovi troškovno su učinkoviti, visoko prinosni i krizno otporni maloprodajni format. Visoka standardizacija omogućuje nam da našim zakupcima ponudimo atraktivne najamnine i operativne troškove. Sljedeći važan čimbenik je naša koncentracija na povoljne proizvode koji su vrlo popularni među potrošačima u teškim ekonomskim vremenima. Ovaj se koncept pokazao uspješnim i tijekom pandemije COVID-19. Primijetili smo vrlo brz oporavak broja posjetitelja nakon završetka prvog vala. Diskonteri posebno imaju koristi od povećane svijesti kupaca o cijenama“, izjavio je Dietmar Reindl, glavni izvršni direktor Immofinanza. “Naši planovi uključuju srednjoročno povećanje na 140 Stop shop lokacija, pri čemu se namjeravamo usredotočiti na tržišta u srednjoj i istočnoj Europi, jugoistočnoj Europi i Austriji te selektivan ulazak u druge zapadnoeuropske zemlje.”

Tomas Cifra, direktor investicija za srednju i istočnu Europu Mitiska REIM, komentira: „Jako smo zadovoljni što smo zaključili ovu transakciju s Immofinanzom prateći naš program stvaranja vrijednosti i što su naši maloprodajni parkovi pronašli novi stabilni dom kod uglednog strateškog kupca s jasnom vizijom i snažnom ambicijom u pogledu maloprodajnih parkova.”

Immofinanz je na hrvatsko tržište ušao sa svojim Stop shop brendom krajem 2018. godine. S novom lokacijom, i postojećim na lokacijama u Osijeku i Valpovu, tvrtka će u Hrvatskoj imati tri Stop shopa s 16.400 kvadratnih metara, a budući projekti su u pripremi.

Novi maloprodajni park u Voitsbergu, povećava broj Stop shopova u Austriji na 14, s oko 67.000 kvadratnih metara prostora za iznajmljivanje. Dva maloprodajna parka u češkim gradovima Pragu i Litvinovu, s ukupno 14.700 kvadratnih metara, proširuju portfolio Stop shopa u ovoj zemlji na 12 lokacija, sa skoro 88.000 kvadratnih metara prostora za iznajmljivanje.

Novi parkovi u Srbiji bit će smješteni u Leskovcu, Šapcu, Somboru i Zaječaru. Stop shop portfelj u Srbiji sada će obuhvatiti ukupno 14 maloprodajnih parkova, s približno 121.000 kvadratnih metara. Finalizacija se očekuje u prvom kvartalu 2021. godine.

Sve nove lokacije imaju atraktivnu kombinaciju zakupaca nudeći raznolike povoljne proizvode koji su posebno otporni na krizu. Među najvećim zakupcima, koji se također nalaze i u brojnim drugim Stop shop parkovima, nalaze se Spar, dm, Deichmann, Intersport, Takko i KiK. Slijedi rebrending novih objekata kako bi odražavali Stop shop koncept te će uskoro pojaviti u tipičnim žutim i antracit bojama brenda.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!