AZTN: Javni poziv na primjedbe i mišljenja o koncentraciji Tiska i iNovina

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) pozvala je danas sve zainteresirane da u idućih deset dana, odnosno najkasnije do 29. srpnja dostave svoje primjedbe i mišljenja o koncentraciji dva najveća hrvatska maloprodajna lanca kioska – Tiska i iNovina.

Agencija je 12. srpnja zaprimila potpunu prethodnu prijavu namjere provedbe koncentracije do koje bi došlo promjenom kontrole nad iNovinama i to njihovim pripajanjem Tisku.

Većinski vlasnik Tiska je koncern Agrokor s 54,13 posto dionica, a slijedi Adris grupa s udjelom od 25,86 posto. Adris grupa u iNovinama drži vlasnički udjel od 88,8 posto.

Koncentracija Tiska i iNovina, kako se navodi, imat će učinke prvenstveno na tržištu trgovine na malo pretežito tiskom i duhanskim proizvodima u specijaliziranim prodavaonicama na teritoriju Hrvatske.

Poslovanje Agrokor koncerna čine tri poslovne grupe – hrana, maloprodaja i ostale djelatnosti.

Proizvodi proizvođača u sastavu Agrokor koncerna plasirani su na cjelokupno tržište Hrvatske prvenstveno putem poduzetnika u sastavu Agrokora koji obavljaju djelatnost maloprodaje, a uz Tisak riječ je i o trgovačkom lancu Konzum, koji svojom distribucijskom mrežom pokriva cjelokupni teritorij Hrvatske, napominju iz Agencije.

Adris grupu čine dvije strateške poslovne jedinice – turizam i duhan, te jedinice hrana, maloprodaja i nekretnine i ostalo. Stratešku poslovnu jedinicu duhan, promatranu vezano uz predmetnu koncentraciju, čini skup vertikalno povezanih poduzetnika čiji je nositelj poslovanja TDR, napominje se u pozivu.

Agencija također podsjeća kako Tisak ima kontrolu nad tvrtkama A1 Direkt d.o.o. za prijenos poslovne dokumentacije i promidžbu; Tisak Media d.o.o. za trgovinu i usluge; te Backstage d.o.o. za usluge i trgovinu.

Tvrtka iNovine pak ostvaruje kontrolu nad tvrtkama E.distribucija d.o.o., za trgovinu i usluge, čija je pretežita djelatnost veleprodaja prepaid bonova mobilnih operatera, te Adria-Tisak d.o.o. za usluge, čija je pretežita djelatnost davanje u podnajam lokacija za prodajna mjesta iNovinama. (Business.hr / Hina)

Prethodni članakKonzum s polica mora povući marmeladu od marelice
Sljedeći članakŠarović: BiH ima potporu EK za uvođenje protumjera Hrvatskoj