25.2 C
Zagreb
Četvrtak, 18. srpnja 2024., 23:30
VijestiSvijetIndustrija poduprla solidan rast gospodarstva eurozone

Industrija poduprla solidan rast gospodarstva eurozone

Gospodarstvo eurozone raslo je u kolovozu ravnomjernim tempom, poduprto obnovljenim snažnim rastom aktivnosti u industriji, pokazalo je u utorak mjesečno istraživanje londonske tvrtke Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone zadržao se u kolovozu na razini prethodnog mjeseca kada je iznosio 55,7 bodova, izvijestila je londonska tvrtka za prikupljanje i obraku ekonomskih podataka.

Time je Markit snizio početnu procjenu njegove vrijednosti za blagih 0,1 bodova.

“Ekonomski rast u eurozoni tek je blago usporio u ljetnim mjesecima u odnosu na snažan tempo rasta tijekom proljeća”, konstatirao je glavni ekonomist londonske tvrtke Chris Williamson.

“Solidne vrijednosti PMI-ja u srpnju i kolovozu utrle su put za još jednu visoku brojku BDP-a u trećem tromjesečju, pri čemu vrijednosti u istraživanjima u povijesnom kontekstu signaliziraju rast od 0,6 posto”, dodaje Williamson.

Na temelju ravnomjerno snažnog rasta u kolovozu glavni ekonomist Markita procjenjuje da će u cijeloj 2017. godini aktivnosti porasti 2,7 posto. “što bi predstavljalo najbolji rezultat od 2007. godine”.

U kolovozu su aktivnosti u industriji ponovo ubrzale, nakon blagog posustajanja u srpnju. U uslužnom sektoru usporile su na najnižu razinu u sedam mjeseci, primjećuju u londonskoj tvrtki.

Priljev novih narudžbi u gospodarstvu u cjelini ponovo je solidno ojačao, rezultirajući nastavljenim gomilanjem nerealiziranih poslova, na što su kompanije u cijeloj eurozoni odgovorile zapošljavanjem novih radnika.

Među vodećim je gospodarstvima zone primjene zajedničke europske valute samo Njemačka u kolovozu bilježila brži rast aktivnosti nego u prethodnom mjesecu. U Francuskoj, Italiji i Španjolskoj tempo rasta je oslabio iako je i dalje solidan.

Glavni ekonomist Markita ukazuje također na jačanje cjenovnih pritisaka paralelno snažnom ekonomskom rastu, što po njemu dodatno potkrepljuje ocjene da će Europska središnja banka (ECB) uskoro – najvjerojatnije na sjednici u listopadu – najaviti da planiraju postupno ukidati poticaja u 2018. budu li uvjeti i dalje poticajni za gospodarstvo”. (Hina)

Najnovije objave

Povodom Svjetskog dana sladoleda Ledo otvorio Kornet želja

Posjetitelji su tijekom izložbe Kornetu želja prišapnuli svoje želje za povratkom nekih legendarnih sladoleda, ali i ponudili ideje za nove okuse Ususret Svjetskom danu sladoleda,...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...