apple-google-midiU objavljenom PwC-ovom popisu 100 najvećih trgovačkih društava na svijetu navodi se da se tržišna kapitalizacija 100 najvećih trgovačkih društava značajno smanjila na globalnoj razini, prvi puta nakon razina postignutih nakon krize, tj. niža je za 4 % u odnosu na 31. ožujka 2015. godine.

Glavni pokretači tog pada jesu kineska trgovačka društva, koje su teško pogodili tržišni uvjeti u Kini tijekom godine, te Europa koja se ove godine borila s gospodarskim rastom, stoji u priopćenju.

Analiza 100 najvećih trgovačkih društava na svijetu i pripadajući rezultati obuhvaćaju razdoblje od 31. ožujka 2015. do 31. ožujka 2016. Međutim, daljnja analiza prihoda 100 najvećih trgovačkih društava u razdoblju nakon britanskog izglasavanja o odlasku iz EU-a pokazuje vrlo male promjene s blagim silaznim trendom u sveukupnoj tržišnoj kapitalizaciji i manjim promjenama u rangiranju pri dnu popisa 100 najvećih trgovačkih društava.

Točnije, unatoč malom padu u nekim procjenama vrijednosti, Ujedinjeno Kraljevstvo i dalje drži treće mjesto sa sedam trgovačkih društva među 100 najvećih na svijetu.

To je smanjenje djelomično prebijeno povećanjem broja trgovačkih društava iz SAD-a za 314 milijardi dolara. SAD se sada može pohvaliti s više od pola najvećih trgovačkih društava na svijetu (tj. 54 u 100 najvećih) i drži 62% sveukupne tržišne kapitalizacije.

Rast SAD-a potaknuli su odlični rezultati društava Alphabet (prijašnji Google), Amazon i Microsoft, zajedno s konsolidiranim društvom Kraft-Heinz koje je prvi puta ove godine ušlo među 100 najvećih trgovačkih društava.

Apple i dalje drži svoj vodeći položaj petu godinu zaredom, no njegova prednost pred drugoplasiranim društvom Alphabet smanjila se s 350 milijardi dolara prošle godine na samo 86 milijardi dolara zbog pada tržišne kapitalizacije od 121 milijardu dolara (17 %).

Alphabet je nakratko preoteo prvo mjesto društvu Apple u veljači 2016. Tehnološki sektor ove je godine nadmašio financijski sektor te potvrdio otpornost i inovativne značajke tehnoloških društava. Sada su tri najveća trgovačka društva na svijetu upravo tehnološka društva: Apple, Alphabet i Microsoft, a blizu im je i Facebook na šestom mjestu.

Ti se divovi mogu pohvaliti neusporedivim globalnim dosegom i otiskom, a pridonijeli su preoblikovanju digitalnog načina života na globalnoj razini, ističe se u priopćenju. (poslovnipuls.com)