Proizvodnja viskija donosi britanskom gospodarstvu 3,3 milijarde funti, a uz lanac opskbe, pakiranje i distribuciju dodatnih 1,8 milijardi funti

Trgovina viskijem svake godine britanskom gospodarstvu donosi više od pet milijardi funti, a zapošljava više od 40.000 ljudi, navodi se u izvješću udruženja Scotch Whisky Association (SWA).

Unatoč usporavanju rasta izvoza, kaže se dalje u izvješću, u svijetu se svake godine proda nekoliko milijardi boca viskija.

“Škotski whisky mora se priznati kao kulturno dobro koje potiče rast i zapošljavanje, pomaže zajednicama i kombinira najbolje od tradicije i modernog”, izjavio je David Frost, izvršni direktor SWA, te pozvao na smanjenje trošarina na viski za dva postotna boda.

U priopćenju britanskog ministarstva financija viski je opisan kao “velika britanska priča o uspjehu”, no također je poručeno da je vlada već pomogla u 2014. toj industriji zamrzavanjem poreza na viski i ostala alkoholnih pića.

Proizvodnja viskija donosi britanskom gospodarstvu 3,3 milijarde funti, a uz lanac opskbe, pakiranje i distribuciju dodatnih 1,8 milijardi funti. U proizvodnji i destilerijama zaposleno je 10.900 ljudi, a u opskrbnom lancu radi dodatnih 30 tisuća ljudi, navodi u izvješću SWA.

Industrija viskija također čini tri četvrtine škotskog izvoza hrane i pića, a dodatno je važna jer zapošljava ljude u ruralnim sredinama. (banka.hr / Hina)