Godišnja inflacija u eurozoni kliznula je u rujnu na 0,3 posto, najnižu razinu u gotovo pet godina, pritisnuta nižim cijenama energije i hrane, procijenio je europski statistički ured.

U kolovozu je inflacija mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) u zoni primjene jedinstvene europske valute iznosila 0,4 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Ako se izuzmu cijene energije i svježe hrane, takozvana temeljna inflacija iznosila je u rujnu prema procjenama Eurostata 0,7 posto i također je oslabila u odnosu na prethodni mjesec kada je iznosila 0,9 posto.

Cijene energije pale su u rujnu 2,4 posto a cijene svježe hrane 0,9 posto. Najveću su pak potporu inflaciji pružile cijene usluga, koje su prema procjenama europskog statističkog ureda porasle u rujnu 1,1 posto, nakon 1,3-postotnog rasta u kolovozu.

Analitičari upozoravaju da će očekivano dodatno slabljenje inflacije pojačati pritisak na Europsku središnju banku da poduzme dodatne mjere kako bi potaknula rast cijena u zoni primjene jedinstvene europske valute nadomak ciljanih dva posto.

“Slabljenje inflacije u rujnu nadomak nuli (…) pojačat će pritisak na ECB uoči sastanka u četvrtak”, kazala je za agenciju AFP Jennifer McKeown iz londonskog Capital Economicsa.

Očekuje se da će predsjednik ECB-a na ovotjednom redovnom sastanku vijeća za monetarnu politiku u Napulju objaviti dodatne pojedinosti najavljenih kupovina vrijednosnica poduprtih imovinom. ECB je također snizio ključne kamatne stope nadomak nuli a uveli su i negativne kamate na prekonoćne depozite banaka kako bi potaknuli inflaciju i poduprli gospodarstvo.

Predsjednik ECB-a Mario Draghi naznačio je da bi mogli poduzeti i dodatne mjere, iako opcija izravne kupovine državnih obveznica, takozvano kvantitativno ublažavanje monetarne politike, i dalje nailazi na otpor u Njemačkoj, napominje Reuters. (Banka.hr / Hina)