Inflacija u travnju najniža u godinu dana

U travnju je u Hrvatskoj inflacija skliznula na 3,3 posto, najnižu razinu u godinu dana, što je u skladu s očekivanjima makroekonomista.

Prema danas objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku, u travnju su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u prosjeku bile više u odnosu na ožujak za 0,4 posto, dok su u odnosu na travanj prošle godine porasle za 3,3 posto.

To predstavlja usporavanje inflacije, s obzirom da je mjesec dana prije iznosila 3,7 posto, i to je najniža stopa inflacije od travnja prošle godine, kada je iznosila 2,6 posto.

Slabljenje inflacije u skladu je s očekivanjima. Četiri makroekonomista, koja su sudjelovala u anketi Hine, procjenjivala su u prosjeku da su u travnju potrošačke cijene porasle za 3,3 posto na godišnjoj razini. Njihove procjene kretale su se u rasponu od 2,9 do 4,0 posto.

Zbog povećanja stope PDV-a u ožujku prošle godine, a kasnije cijena struje i plina, inflacija se u drugom dijelu prošle godine kretala iznad 4 posto da bi u siječnju dosegnula 5,2 posto, najvišu razinu od 2008. godine.

“Uz učinak baznog razdoblja, odnosno razmjerno niskih stopa inflacije do svibnja 2012., inflatorni pritisci i dalje su djelomično generirani lanjskim rastom administrativno utvrđenih cijena električne energije i plina u svibnju, te rastom cijena prehrane, koje su bile pod utjecajem ljetne suše i prelijevanja negativnih cjenovnih kretanja s međunarodnih tržišta. Ako iz indeksa potrošačkih cijena izuzmemo cijene energije, godišnja stopa rasta iznosila je 2,5 posto, što pokazuje da utjecaj povećanja administrativno utvrđenih cijena polako jenjava. A ako uz energiju izuzmemo i prehranu, potrošačke su cijene porasle za 1,2 posto godišnje”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na izvješće DZS-a.

U travnju su, u odnosu na prethodni mjesec, cijene dobara porasle za 0,4, a usluga za 0,2 posto.

Promatrano po glavnim skupinama prema namjeni potrošnje, u travnju su, u odnosu na ožujak, najviše porasle cijene odjeće i obuće, 5,0 posto, zbog novih kolekcija, dok su cijene alkoholnih pića i duhana porasle za 1,1 posto.

Cijene prehrane i bezalkoholnih pića, uključujući cijene svježeg voća i povrća, porasle su za 0,7 posto, dok su cijene ugostiteljskih usluga ojačale za 0,6, a rekreacije i kulture za 0,4 posto.

S druge strane, cijene prometa, koje sadrže cijena goriva za osobna vozila, pale su na mjesečnoj razini za 1,4 posto.

Cijene pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja oslabile su za 0,3 posto, dok su cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva skliznule 0,1 posto.

U ostalim su segmentima cijene ostale nepromijenjene na mjesečnoj razini.

Na godišnjoj su razini pak najviše, 11,1 posto, porasle cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva.

“Tomu je najviše pridonio rast cijena goriva i energije za 19,8 posto godišnje, posebice električne energije, za 19,8 posto, i plina, za 20,8 posto, čiji će se učinak na godišnji rast cijena osjetiti još u svibnju. S druge strane, cijene tekućih goriva u odnosu na travanj 2012. niže su za 7 posto, dok su cijene prometa u istom razdoblju zabilježile smanjenje za 3,1 posto”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria.

S rastom od 7,5 posto slijede cijene alkoholnih pića i duhana, dok su cijene prehrane i bezalkoholnih pića porasle za 4,9 posto.

Cijene zdravstva ojačale su 2,7 posto, a slijede cijene ostalih dobara i usluga, s rastom od 2,2 posto, te rekreacije i kulture, s rastom od 2,0 posto.

Cijene ugostiteljskih usluga porasle su u travnju, u odnosu na isti lanjski mjesec, za 1,7 posto, dok su cijene pokućstva i opreme za kuću porasle 0,6, a obrazovanja 0,4 posto.

S druge strane, najviše su, 4,5 posto, na godišnjoj razini pale cijene odjeće i obuće.

U segmentu prometa, u kojem su sadržane i cijene goriva za osobna vozila, cijene su oslabile 3,1 posto, dok su cijene komunikacija skliznule 0,1 posto. (H)

Prethodni članakRealni pad prometa u maloprodaji u ožujku 2,1 posto
Sljedeći članakU Zadarskoj županiji niče seljačka tržnica