Integracijom inovativnih IT rješenja optimizira se poslovanje u maloprodaji, što se prvenstveno očituje u rastu učinkovitosti i eliminaciji nepotrebnih gubitaka. Upravo zbog toga implementacija novih tehnologija zaslužuje zauzimati stratešku poziciju u poslovnoj strategiji tvrtki u maloprodajnoj industriji

Tehnologija utire put razvoja i uvjetuje trendove u maloprodajnoj industriji danas više nego ikada prije. Ispuniti želje potrošača nameće se kao zahtjev svih zahtjeva koji je uzdignut na tron svake proizvodnje i svake usluge, a kod maloprodaje to vrijedi još i više s obzirom da se ova djelatnost susreće oči u oči s potrošačem.

Stara je to djelatnost kojoj trebaju nova rješenja. A sve se vrti oko potrošača koji zahvaljujući tehnologiji konstantno evoluira u sve zahtjevniju i informiraniju jedinku. Digitalni je to, više-kanalni potrošač koji u interkonekciju sa željenim proizvodom stupa putem novih komunikacijskih kanala.

Iz perspektive trgovca taj potrošač više nije jednoznačan, nego je postao iznimno slojevit, kompleksan, čak moćan.

Gotovo da bismo to mogli usporediti s nekadašnjim televizijskim prijamnicima s katodnom cijevi koji su imali poneki kanal koji su svi gledali, dok današnji uređaji mogu podijeliti prikaz zaslona u kvadratiće pa ako gledate neki simultani prijenos sportskog natjecanja, recimo osam utakmica američkog nogometa nedjeljom popodne, onda imate tzv. octobox pa istodobno pratite svih osam događaja. To, priznat ćete, zahtijeva stanovitu razinu koncentracije.

Takav pristup moraju imati i trgovci koji bi na svim platformama, u svih “osam” kvadratića, svojim kupcima trebali ponuditi kvalitetnu poruku koja će ih zaintrigirati. Ipak, televizor više nije glavni. Uređaj koji je dobrim dijelom zauzeo njegovo mjesto – pametni telefon – sve više postaje multi-funkcijski uređaj bez kojega ne možemo niti zamisliti svakodnevno funkcioniranje.

U povratku sa sajma Drinktec u Münchenu nekolicini putnika iz autobusa ispraznila se baterija na pametnim telefonima, a njihove su reakcije nemalo graničile s napadom panike. Najbolje od svega je što se tome nitko od nas ostalih putnika nije pretjerano čudio. To samo po sebi govori koliko je taj uređaj postao neodvojiva sastavnica naše svakodnevice.

U okviru teme o primjeni informacijskih tehnologija u maloprodaji može se pisati iz različitih kuteva jer se noviteti zbivaju takorekuć na dnevnoj bazi, no ovdje ćemo detektirati samo neke aktualne teme koje se referiraju izravno i na hrvatsko tržište, kao što su inovativna digitalna plaćanja te važnost online komunikacije i primjena digitalnog pakiranja, dok ćemo na kraju članka dati svojevrsni presjek ponude na primjeru IT tvrtki PIS i LogIN koje su snažno prisutne sa svojim proizvodima i uslugama u sektoru maloprodaje.

INOVATIVNA PLAĆANJA
Važnost pametnih telefona očituje se, kao što vidimo, u svakodnevnom životu i to na svakom koraku.

Jedan od segmenata u kojima mobilni uređaji dolaze najviše do izražaja je plaćanje, o čemu u nastavku teme sebi svojstvenim stilom detaljno piše kolega Goran Bosankić. Štošta se mijenja od 1. siječnja 2018. godine, a pozicija trgovaca u tom novom uređenju samo će dodatno jačati.

U tim trendovima pametni telefoni također igraju glavnu ulogu pa su tako i pojedine banke na hrvatskom tržištu lansirale određene inovacije te ih ponudile tržištu.

Zadnji takav projekt je ovomjesečno predstavljanje usluge “Addiko Chat Banking” kojom Addiko banka omogućava digitalnu uslugu plaćanja putem Vibera, prvu te vrste u Hrvatskoj.

S “Addiko Chat Bankingom” banka je klijentima omogućila ne samo izravnu komunikaciju s bankom, već im je osigurala i jedinstvenu uslugu plaćanja, putem jedne od globalno najpopularnijih komunikacijskih platformi. Tim je Addiko banka postala prva banka u Hrvatskoj i jedna od prvih u svijetu koja pruža usluge plaćanja putem Vibera.

“Digitalizacija iz temelja mijenja financijske institucije i zahtijeva strukturne promjene u bankarstvu. Današnji klijenti traže moderne, brže, praktičnije i dostupnije usluge koje će im olakšati svakodnevno bavljenje financijama. Banke zato moraju djelovati i moramo svoje usluge unaprijediti i prilagoditi ih potrebama i očekivanjima klijenata. ‘Addiko Chat Banking’ čini upravo to, omogućava našim klijentima da na učinkovit i jednostavan način šalju i primaju novac. Ponosan sam što kroz suradnju s globalnim brendom poput Vibera uvodimo inovaciju koja modernizira bankarsko poslovanje i financijske transakcije. Ipak, najvažnije je što smo s ‘Addiko Chat Bankingom’ stvorili dodanu vrijednost za naše klijente”, istaknuo je Mario Žižek, predsjednik Uprave Addiko Bank d.d., na predstavljanju ove usluge.

DIGITALNO PAKIRANJE
Druga recentna zanimljivost koja govori o informacijskim tehnologijama u maloprodaji najnoviji je izvještaj o Tetra Pak Indexu 2017. koji otkriva da brendovi svoje online aktivnosti moraju usredotočiti na novu generaciju komunikacijskih platformi ako žele uspjeti u virtualno povezanom svijetu zasićenom informacijama, gdje sve više raste utjecaj sadržaja koji kreiraju korisnici i ostali nezavisni izvori.

U ovome izvještaju tvrtka je identificirala novu podjelu potrošača te kako ih privući. To je grupa “super lidera” – najutjecajnija podskupina online zajednice.

Nakon što ih brendovi angažiraju oni postaju njihovi snažni zastupnici koji mogu širiti poruke brendova, oblikovati mišljenja i pritom izgraditi povjerenje, što brendovima omogućuje da dosegnu širi raspon publike s manjim resursima.

Hrana i piće se i dalje pretežito kupuju offline pa tako marketing u samim trgovinama ostaje ključan u kampanjama proizvoda, no digitalni aspekt je također vrlo važan, budući da utječe na više od pola svih kupovina u fizičkim trgovinama.

E-trgovina se uznapredovalo širi te se predviđa da će do 2021. godine preuzeti 10 posto prodaje u prehrambenoj industriji. Novi veliki igrači poput Amazona obećavaju još mnogo noviteta, što izaziva remećenje cijelog vrijednosnog lanca. Mobilni uređaji “sigurno koračaju prema tituli najpoželjnijeg alata za online kupovinu”, kaže se u Tetra Pakovom izvještaju.

Uz to, suvremene tehnologije pakiranja omogućavaju brendovima nove mogućnosti povezivanja direktno s potrošačima. Na primjer, digitalni kodovi isprintani na pakiranjima mogu poboljšati transparentnost podrijetla proizvoda, što potrošačima omogućava pristup informacijama skroz do izvora.

Pakiranje također može biti korišteno i kao dvosmjerni kanal kojim brendovi mogu prikazati specifične i vrijedne informacije o svojim potrošačima, kao i podijeliti više podataka o samom proizvodu.

“Digitalno pakiranje donosi zanimljivu priliku, pružajući brendovima direktnu poveznicu s potrošačima kroz važan komunikacijski kanal – sam proizvod. Trenutno testiramo nekolicinu rješenja kako bismo kupcima omogućili maksimalno korištenje ovog kanala”, rekao je Francesco Faella, izvršni direktor Tetra Pak South Eastern Europe.

ODNOS PREMA TEHNOLOGIJI
Kako kretanja u maloprodaji vide u samoj IT industriji upitali smo Tomislava Perasa, voditelja prodaje tvrtke PIS, koja u ovom sektoru nudi kompletna rješenja za upravljanje trgovinom i prodajnim mjestima.

On ističe kako je za tržište maloprodaje i FMCG industrije nužno stalno poboljšavanje i preispitivanje u svim segmentima poslovanja kako bi se zadržala ili poboljšala pozicija na tržištu pri čemu IT sektor vidi kao jedan od neizostavnih akceleratora tog procesa. Gledano iz tehnološkog kuta, mišljenja je kako je osnovni nedostatak hrvatskih poduzeća u sektorima maloprodaje i FMCG industrije nepovjerenje u prednosti tehnologije odnosno što se u slučaju ograničenih financijskih sredstava izbor tehnologije uvijek stavlja u drugi plan.

“Ako se želimo uspoređivati s ostalim razvijenim EU zemljama moramo početi koristiti tehnologiju kako bismo bolje analizirali i razumjeli svoje poslovanje”, poručuje Peras te navodi kako je jedan od dobrih primjera praćenje efekata promocije, što nam može ukazati na to da uporno bezuspješno provodimo neku akciju u krivom formatu ili kanalu prodaje.

Kao jedno od ključnih područja unaprjeđenja ističe praćenje navika kupaca uz pomoć tehnologije za pametno formiranje ponude kao i dobar izbor digitalnog marketinga kao alata za personalizirani pristup svakom kupcu. O općim trendovima na tržištu Peras navodi kako nema nikakve sumnje da kriza Agrokora ima utjecaj na IT kompanije koje su direktno ili indirektno vezane uz poslovanje s tom grupacijom, no i da će se veličina tog utjecaja osjetiti tek u narednom periodu.

Osim ovih aspekata, zanimalo nas je i kakva su iskustva PIS-a kada je riječ o nedostatku kvalificirane radne snage kao jednom od gorućih problema u domaćem IT sektoru. “Naša iskustva slična su većini kompanija iz ove branše. Prisutan je značajan deficit kadra što iziskuje ‘maštovite’ ponude i uvjete posla kako bi se privukla nekolicina dostupnih stručnjaka za rad baš u vašoj kompaniji.

Općeniti izazovi u našoj branši su praćenje trendova na svjetskom tržištu te njihov razvoj i lokalizacija na domaćem, svakodnevno poboljšavanje efikasnosti i kvalitete u dijelu razvoja te implementacija i održavanje naših rješenja, a sve u svrhu pružanja vrhunske usluge našim korisnicima”, istaknuo je Peras.

DEMOTIVIRAJUĆE OKRUŽENJE
Iz tvrtke LogIN d.o.o. nam pak kažu kako prepoznaju rast interesa domaćih tvrtki za inovativnim rješenjima u području upravljanja prodajom i retencijom kupaca, planiranjem nabave, distribucijom i skladišnom logistikom.

“Tvrtke na dnevnoj bazi doživljavaju izrazito dinamičnu utrku sa svojim konkurentima. Rastući broj transakcija i interakcija, prije svega u maloprodaji i nabavi, zahtijevaju primjenu IT tehnologije koja će ublažiti opterećenje ljudskih resursa, iskoristiti sve prilike i eliminirati propuste. Praćenjem globalnih trendova i interesa kupaca, IT segment je definitivno postao strateški ali i marketinški poslovni segment u FMCG i retail kompanijama, što su prepoznala i hrvatska poduzeća”, navode iz ove riječke tvrtke koja se već u ranim počecima postojanja etablirala kao IT – specijalist u razvoju i podršci programskih rješenja za maloprodaju i FMCG sektor, a u svom portfelju nudi niz rješenja među kojima su najvažniji ERP VIRGA, WMS – Warehouse Management System i loyalty program Hatch!

Čak 90 posto djelatnika tvrtke je kroz odjele razvoja i korisničku podršku angažirano na održavanju i poboljšanju kvalitete ERP rješenja. Iz tvrtke pritom kažu kako su stalna ulaganja u školovanje djelatnika, razvoj novih rješenja baziran na inovativnim tehnologijama te dobri radni uvjeti ključ za postizanje stabilne kadrovske strukture tvrtke, što dokazuje i vrlo niska fluktuacija kadrova.

“Naravno da su troškovi tako postavljenog poslovnog modela izuzetno visoki pa više od 65 posto rashoda čine troškovi rada i ulaganja u kadrove. Nažalost, poslovno okruženje u Hrvatskoj izuzetno je demotivirajuće za tvrtke u IT industriji. Bez obzira na visoki rast izvoza i uspješnost IT tvrtki, podrška njihovu razvoju ostala je samo na lijepim riječima u strateškim dokumentima”, upozoravaju iz Logina.

Kada je riječ o utjecaju krize Agrokora na potražnju sektora maloprodaje i FMCG sektora za IT rješenjima, u Loginu navode kako su prepoznali određenu zadršku kod potencijalnih korisnika kada je riječ o ulaganju u nova IT rješenja.

“Planovi su, naime, odgođeni za sljedeću poslovnu godinu, a razlozi su različiti. Neki zbog nastojanja da se održi stabilnost njihovog poslovanja koje je bilo vezano za tvrtke Agrokor grupacije, dok su drugi prepoznali poslovnu priliku i svoje resurse usmjerili na optimizaciju operativnog rada za kratkoročno jačanje tržišnog položaja”, ističu iz ove tvrtke.

Da su trgovci malo zauzeti pokazuje i odaziv na naš upit. Naime, od njih četiri jedino smo kratku izjavu dobili od trgovačkog lanca Lidl iz kojega kažu: “Neprestano ulažemo u uređenje prodajnih prostora, razvoj novih tehnologija i poboljšanje procesa. Trgovački lanci danas posluju u svijetu koji je znatno različit od onog od prije nekoliko godina. Lidl je trgovački lanac poznat po tome da neprestano prati i postavlja nove tehnološke trendove te ulaže u inovacije. U svim segmentima našeg informatičkog poslovanja ulagat ćemo u novu opremu. U ovoj i idućim godinama nastavit ćemo s unaprjeđenjem našeg poslovanja pa će tako, između ostalog, biti modernizirani i blagajnički sustavi. Jedna od inovacija bit će TouchPOS blagajne koje će pojednostavniti rad blagajnicima, a našim će kupcima omogućiti još transparentnije praćenje skeniranja artikala.”

I tako, svaka priča o maloprodaji, pa tako i ova, završava s kupcem na blagajni.