sprayU ovom ljetnom periodu htjeli ne htjeli često smo prisiljeni razmišljati kako da se riješimo napadnih insekata, kao što su komarci i muhe, te si učinimo život ugodnijim. To pred nas stavlja potrebu za izborom sredstava protiv ovih napasti, a njih ima u različitim oblicima.

Sudeći pak po rezultatima ankete, insekticidi i repelenti uživaju značajnu popularnost kod hrvatskih korisnika.

koristenjeIstraživanje je naime pokazalo da više od polovice ispitanih građana koristi ove proizvode, što je vrlo zanimljiv rezultat. Upitani koriste li sredstva protiv muha i komaraca (insekticide i repelente) potvrdno odgovara 56,1% sudionika ankete, dok ove proizvode ne koristi preostalih 43,9% ispitanika.

mjesto kupovineSupermarketi su dominantni prodajni kanal za ovu kategoriju s obzirom na to da se u ovom formatu prodavaonica realizira 71% prodaje. Daleko iza njih dolaze drogerije sa 17,8%, ali još uvijek značajno ispred svih ostalih kanala prodaje među kojima prednjače ljekarne s 5,7% i poljoprivredne apoteke s 0,9% prodaje.

najcesce koristeniOd vrsta i sredstava protiv muha i komaraca najčešće se koristi sprej s 44,8% udjela i električne tablete s 38,3%. Značajno manje su zastupljene ostale forme: gel (3,2%), svijeće (2,5%), spirala (2%), tekućina (2%), baklje (1,8%), ljepljive trake (1,6%) i zamke (0,2%).

ucinkovitostZnakovita je i razina povjerenja koju domaći potrošači imaju u ova sredstva. Tako gotovo tri četvrtine korisnika (74,2%) navodi kako insekticidi i repelenti pružaju učinkovitu zaštitu, dok je preostala četvrtina (25,8%) suprotnog stava.

zdravstvena sigurnostManje afirmativan je stav potrošača kada su upitani smatraju li ova sredstva zdravstveno sigurnim za korištenje. Naime, dvotrećinska većina od 68,3% korisnika ističe kako ih ne smatra zdravstveno sigurnim, a tek 31,7% ispitanika u njih ima povjerenja.

Istraživanje magazina Ja TRGOVAC i agencije Hendal o korištenju insekticida i repelenata provedeno je tijekom srpnja 2015. godine na nacionalno reprezentativnom uzorku od 400 građana Republike Hrvatske starijih od 15 godina.

Tijekom istraživanja provedena je stratifikacija po šest regija i četiri veličine naselja uz metodu slučajnog odabira kućanstva i ispitanika unutar pojedinog kućanstva pri čemu je uzorak stanovništva uravnotežen prema spolu, dobi i obrazovnom statusu ispitanika.