Osim što ih volimo jer nas zaslade i ugriju, napitci na bazi čokolade i kakaa dokazano imaju i blagotvoran učinak na zdravlje

Dok nisu bili zauzeti stvaranjem pisanog jezika, objašnjavanjem složenih astronomskih sustava ili obranom od konkvistadora, drevni narod Maya poklonio je svijetu još jedan izum kojem se danas s užitkom prepuštamo.

Tekuća čokolada u njihovoj izvedbi, doduše, teško da bi imala mnogo dodirnih točaka s instant čokoladnim napitcima kakve konzumiramo danas, no princip je isti, a sve su ostalo nijanse.

Njihova tekuća čokolada, za početak, nije bila vruća čokolada, a zbog dodataka gorkih začina nije baš ni predstavljala slatki desert.

Trebalo je pričekati španjolske istraživače iz 16. stoljeća koji su čokoladu donijeli u Europu od kada se počinju kreirati zaslađene i tople verzije ovog eliksira. Već tada se vruća čokolada kao specijalno piće koristi i u medicinske svrhe.

Recentna istraživanja, pak, potvrdila su kako konzumiranje čokoladnih napitaka ima pozitivne učinke na čovjekovo zdravlje. Naime, vruća čokolada sadrži više prijeko potrebnih antioksidansa nego vino ili čaj, što je čini izuzetno vrijednom u preveniranju bolesti srca. Pritom je važno znati kako se veća količina antioksidansa oslobađa kada je piće zagrijano.

OBUHVAT KATEGORIJE
Prema stručnoj klasifikaciji, kategorija obuhvaća sve čokoladne instant proizvode u prahu ili granulama od kojih se može napraviti čokoladni ili kakao napitak s dodatkom mlijeka (bilo toplo ili hladno).

Vrijedi napomenuti kako u praćenju ove kategorije nije uključena veleprodaja, institucionalna prodaja, cash&carry, diskonteri, kao i kiosci te benzinske postaje.

U zadnjih 12 mjeseci (veljača 2012. – siječanj 2013.) na hrvatskom maloprodajnom tržištu prodano je 1,2 milijuna kilograma instant kakao i čokoladnih napitaka, što je za 3,5% manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Vrijednosna je prodaja pritom iznosila 60,4 milijuna kuna, što je za 5,1% više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

U promatranih 12 mjeseci uvjerljivo najveći količinski udio u prodaji imaju milkshake napitci (81,2%), a zatim slijede kakao (11,3%) te čokolada za piće (7,5%). S obzirom na vrstu pakiranja, najviše se prodaju proizvodi u vrećicama (64,7%), zatim ostala pakiranja (plastika, limenke) koja imaju udio od 23,1%, dok na proizvode u kutijama otpada 12,2% kategorije.

BRENDOVI DOMINIRAJU
Najvažniji prodajni formati za ovu kategoriju su supermarketi (301 – 2500 m2) kroz koje se proda 40% ukupnih količina, slijede hipermarketi (iznad 2500 m2) s 27%, velike trgovine mješovitom robom (101-300 m2) sa 16%, srednje trgovine mješovitom robom (41 – 100 m2) s 12%, te male trgovine mješovitom robom (do 40 m2) s 5% prodaje.

Vodeći proizvođači za ovu kategoriju su Kraš (Kraš, Kraš Express), Nestlé (Nesquik, Nescafe), Kandit (Kandit) te Mercator-Emba (Benquick).

Bitno je i u ovoj kategoriji spomenuti trgovačke robne marke (čiji je količinski udio 6,4%), no za razliku od kretanja u većini prehrambenih kategorija gdje trgovačkim robnim markama iz godine u godinu raste prodaja, ovdje je situacija obrnuta s obzirom da u zadnjih godinu dana trgovačke marke bilježe više nego značajan pad od 19,4%.

U usporedbi cjelokupne kategorije, u periodu od veljače 2012. do siječnja ove godine, prosječna je cijena po kilogramu porasla za 9%. Bilo kako bilo, vjerujem da u ovim slatkim napitcima podjednako uživaju i odrasli i djeca, te da nitko od nas ne može poreći da je bar jednom imao slatki čokoladni brk.

Milanka Ćorić, Analitičar