Na prezentaciji održanoj 24. listopada u Zagrebu najveći svjetski proizvođač kave, tvrtka Nestlé, predstavila je istraživanje o navikama i ukusima hrvatskih ljubitelja kave na temelju kojega je kreirana i nova Nescafé Gold instant kava.

nestle-nescafe-gold-largeRiječ je o proizvodu koji je nastao na temelju rezultata istraživanja navika ispijanja kave provedenom među hrvatskim potrošačima u suradnji s agencijom GfK, kao i  rezultatima stručne senzorske analize samog proizvoda (kada je riječ kiselosti, teksturi i okusu kave). Na taj način nova i poboljšana aroma u potpunosti je prilagođena zahtjevima i ukusu hrvatskih kavopija, navode iz Nestléa. Prema provedenoj anketi za hrvatske je potrošače pri ispijanju instant kave najvažnije čisto zadovoljstvo, odnosno uživanje u aromi i okusu (59% ispitanika istaknulo kao najvažnije).

Drugi najučestaliji razlog ispijanja instant kave (48%) predstavlja druženje s partnerom i prijateljima, odnosno ritual cjelokupnog doživljaja “razgovora uz kavicu”. To je značajno drugačije od onoga što hrvatski konzumenti očekuju od tradicionalne, pržene kave koju piju ponajprije iz potrebe za jutarnjim razbuđivanjem (61%).

S obzirom na dobivane rezultate u kojima je istaknuto da aroma i okus igraju najvažniju ulogu kod instant kave, postojeći recept testiran je panelom senzorskih stručnjaka kako bi se, slijedom preporuka senzorske analize došlo do optimalne aroma za hrvatsko tržište. Konačni ishod bio je novi Nescafé Gold s intenzivnijom aromom koja uključuje ojačani okus kave te bolju teksturu i pitkost. Ovakav konačni rezultat ostvaren je izmjenom recepta odnosno promjenom omjera arabica i robusta vrsta kave u proizvodu, pojašnjavaju iz Nestléa.

“Predstavljanje novog Nescafé Golda pružilo nam je priliku da demonstriramo njegov način proizvodnje – od zrna do šalice – metodama koje osiguravaju 100% prirodni sastav instant kave te zadržavaju sve nutritivne prednosti osnovne sirovine, kao i način kako Nestlé prilagođava proizvode ukusima i željama lokalnih potrošača”, istaknula je Olivera Međugorac, direktorica korporativnih komunikacija Nestlé Adriatica.

Sandra Krstev Barać, mag. nutricionizma iz Vitaminoteke, na prezentaciji je naglasila kako je u kavi pronađeno čak 800 različitih aromatskih spojeva od kojih mnogi imaju snažnu antioksidativnu aktivnost. “Stoga kava ima brojne blagotvorne učinke na organizam što su i potvrdile brojne znanstvene studije”, kazala je.