U kumuliranom razdoblju posljednjih godinu dana (kolovoz 2016. – srpanj 2017.) kategorija juhe bilježi rast količinske prodaje u odnosu na isto razdoblje godine ranije

Kategorija uključuje juhe u prahu koje se pripremaju u kombinaciji s vodom i zahtijevaju kuhanje, kao i instant juhe u prahu za čiju je pripremu potrebna vruća voda i mogu se odmah jesti.

Takve juhe su uglavnom manjeg pakiranja i služe za pripremu jednog ili više obroka (tanjura).

Upute za pripremu uvijek su naglašene na pakiranju tako da je jednostavno odrediti radi li se o instant juhi ili običnoj juhi u prahu.

U kategoriju nisu uključene tekuće juhe u konzervama, tekući koncentrati juha, kocke za juhu i smrznute juhe.

Mogu biti različitih okusa: pileća, goveđa, minestrone ili proljetna, a najčešće su pakirane u vrećice.

Nielsenovim panelom maloprodaje obuhvaćeno je tržište Hrvatske koje uključuje hipermarkete (iznad 2.500 m2), supermarkete (301 – 2.500 m2), trgovine mješovitom robom (ispod 300 m2).

Panel maloprodaje ne uključuje veleprodaju, Cash&Carry, specijalizirane trgovine, online prodaju, diskontere ni tržnice.

U kumuliranom razdoblju posljednjih godinu dana (kolovoz 2016. – srpanj 2017.) kategorija juhe bilježi rast količinske prodaje u odnosu na isto razdoblje godine ranije.

Moderni formati nose više od dvije trećine prodaje kategorije.

Nositelji kategorije su povrtne i goveđe juhe koje zajedno drže 64% količine kategorije.

Vodeća tri brenda zastupaju gotovo 90% količinske prodaje kategorije, a oni su abecednim redom: Knorr, Maggi i Podravka.