Italija oporezuje slatka bezalkoholna pića

bezalkoholna-pica-dostava-midiTko zdravije živi, rasterećuje javni zdravstveni sustav, tumači ministar zdravlja Renato Balduzzi

Montijeva vlada planira uvesti porez na slatka bezalkoholna pića od tri centa po boci ili limenci. Time bi se u državnu blagajnu slilo oko 250 milijuna eura godišnje, a rasteretilo bi se i zdravstvenu blagajnu, smatra ministar zdravlja Renato Balduzzi.

“Taj porez neće stvoriti probleme niti potrošačima, niti proizvođačima, a poslat će jasnu poruku obiteljima koje problem nezdravih bezalkoholnih pića ne shvaćaju dovoljno ozbiljno”, tumači Balduzzi.

Pri uvođenju poreza talijansko ministarstvo zdravlja planira popratnu kampanju kojom će mlade poticati na zdraviju prehranu. “Studije pokazuju da polovica mladih dnevno popije previše slatkih pića”, upozorava ministar.

Vlada koju vodi Mario Monti već je poručila prehrambenoj industriji da do 2014. snizi udjele masnoća, šećera i soli u svojim proizvodima. “Želimo Talijanima objasniti da zdravom prehranom mogu uštedjeti. A onaj tko zdravije živi, rasterećuje javni zdravstveni sustav”, dodao je Balduzzi.

Talijanska udruga potrošača Codacons vladinim prijedlogom nije oduševljena. “S izgovorom uravnotežene prehrane vlada ponovo zadire u lisnice potrošača”, smatraju. Kritični su i prema ideji da se oporezuju samo pića, e ne na druge sporne prehrambene proizvode kao što su grickalice i slatkiši. (Bankamagazin)

Prethodni članakBesplatne plastične vrećice od početka 2013. odlaze u povijest
Sljedeći članakPraškasti instant napici: Puna čaša vitamina