praskasti-instant-napici-vizual-midiOd proizvoda koji se nekada prodavao samo u ljekarnama kao dodatak prehrani, danas praškaste instant napitke zbog njihove popularnosti možemo pronaći u svakom kućanstvu, trgovini, kafiću…

Kao dodatak prehrani, osvježavajući napitak koji nadopunjuje dnevno preporučene količine vitamina, praškasti instant napici svojevremeno su se prodavali izričito u ljekarnama.

Njihova popularnost zbog jednostavne pripreme, osvježavajućih okusa i blagotvornog djelovanja na zdravlje, brzo ih je prometnula u proizvod široke potrošnje koji danas, osim u svim maloprodajnim formatima, možemo pronaći i u većini kafića i restorana pa čak i u sasvim novom “On The Go“ segmentu.

Praškasti (u pravilu vitaminski) instant napici su proizvodi od kojih se uz dodatak vode pripravljaju bezalkoholni napici s vitaminskim dodatkom. U kategoriju nisu uključeni prašci za točene napitke u ugostiteljstvu, vitaminski pripravci u obliku šumećih tableta, drugi oblici praškastih instant napitaka (poput praškastih energetskih napitaka, instant kave, kakaa, čokolade i sličnih), kao niti ostali bezalkoholni napici i sokovi.

RAST U SVAKOM POGLEDU
Kategorija praškastih instant napitaka je u zadnjih 12 mjeseci (veljača 2011. – siječanj 2012.) na hrvatskom maloprodajnom tržištu (bez Cash&Carryja, diskontnih objekata i ljekarni) ostvarila prodaju od 2,9 milijuna kilograma, što je za +4,8% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je vrijednosna prodaja iznosila 133,9 milijuna kuna, što je za +1,7% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Kategorija praškastih instant napitaka, poput ostalih kategorija bezalkoholnih pića, sezonalnog je karaktera te najbolje rezultate ostvaruje u toplim ljetnim mjesecima. U posljednjih nekoliko godina ova kategorija proizvoda kontinuirano se širi i oplemenjuje novim okusima, pakiranjima i proizvođačima.

OMILJENA NARANČA
Najčešća podjela praškastih instant napitaka je ona prema okusu. Najbolje se prodaju proizvodi s okusom naranče (55% količinske prodaje) i proizvodi s okusom limuna (36%), a slijede ih grejp (3%), limeta (3%), mandarina (1%) i ostali okusi (2%).

praskasti-instant-napici-kolicinski-udjeli-graf-002-wideŠto se tiče veličine pakiranja, najbolje se prodaju proizvodi ‘veći od 501g’ (56%), zatim proizvodi ‘201 – 500g’ (26%), proizvodi ‘101 – 200g’ (18%), dok pakiranja manja od ‘100g’ čine nešto manje od 1% prodaje.

Prema tipu ambalaže najčešće pakiranje su vrećice (79%), zatim plastične posude s 21% prodaje, dok sva ostala pakiranja čine tek 1% količinske prodaje kategorije.

VIŠE PROIZVOĐAČA
Vodeći proizvođači, prema količinskom udjelu u kategoriji (s pripadajućim proizvođačkim robnim markama), u zadnjih 12 mjeseci na hrvatskom tržištu su Cedevita (Cedevita), Podravka (Lerovita) i Jamnica (Juicy Vita), uz dakako trgovačke robne marke. U radu kategorije na hrvatskom tržištu u nešto manjem opsegu također su prisutni Vitaminka (Cevitana) i Fami (Fami).

praskasti-instant-napici-lokacija-prodaje-graf-001Najvažniji kanal za prodaju praškastih instant napitaka su supermarketi (301 – 2500 m2) s 42% ukupne količinske prodaje kategorije, a slijede ih hipermarketi (iznad 2500 m2) s 23% prodaje i velike trgovine mješovitom robom (101-300 m2) koje čine 20% prodaje. Srednje trgovine mješovite robe (41 – 100 m2) nose 12% prodaje, dok male trgovine mješovitom robom (do 40 m2) u prodaji sudjeluju s 3% udjela. Iznadprosječno topla 2011. te pojava novih proizvoda utjecali su na rast kategorije, i to više na količinski nego vrijednosni, zbog manjih prosječnih cijena (veća pakiranja i jeftiniji proizvodi).

Kakvo će biti ovo ljeto tek predstoji za vidjeti, no, sudeći po rastu popularnosti i razvoju kategorije, praškasti instant napici uz dnevno preporučene količine vitamina nastavit će nadopunjavati i dobre prodajne rezultate.

Kristina Vrdelja
nielsen-logo-potpis-wide