Svaka cijena kilograma jagoda viša od 18 kuna lov je u mutnom i ucjena potrošača, poručuje glasnogovornik Hrvatske voćarske zajednice Frane Ivković kupcima, ali i domaćim jagodarima koji ovih dana za kilogram toga voća traže oko 30 kuna.

jagode midiU sezoni koja je u vrgoračkom kraju počela prije nekoliko tjedana, a u zagrebačkom prstenu ovih dana, za mjericu od oko pola kilograma treba izdvojiti 15 kuna, koliko na tržnici stoji dvostruka količina španjolskih.

Vrgorački i zagrebački jagodari tvrde da građani dobro znaju što toliko plaćaju.

Cijenu im, tvrde, diže i brendiranje te voćke – u Zagrebu kao Jagodice Purgerice, dok u vrgoračkom kraju rade i na zaštiti njezina zemljopisnog podrijetla.

“Kad prve stave na tržište i dignu im cijenu, proizvođači i trgovci kasnije nerijetko i strane prodaju pod domaće”, tvrdi pak Ivković.

Pametnom politikom i strategijom država je tu osjetljivu voćku mogla imati i šest mjeseci u godini, a sada ni tri tijekom u kojima svi žele na brzinu zaraditi. No pitanje je i što se s njome unosi u tijelo jer se različitim sredstvima pospješuje dozrijevanje. Zato on prve domaće jagode na početku sezone ne kupuje iz principa, a španjolske, koje su i dvostruko tretirane – nikako.

Kako spriječiti da se i tuđe jagode prodaju pod vrgoračke, u Vrgorcu ne znaju. Razjedinjeni jagodari, njih 120, ni ove se godine, doznajemo od predsjednika tamošnjeg udruženja jagodara Berislava Govorka, nisu uspjeli dogovoriti da ih svi prodaju u plavim košaricama i u ambalaži s amblemima grada Vrgorca i udruge.

Većina njih u dalmatinskom kršu nema ni trećinu hektara pa skupu proizvodnju bez državnih poticaja moraju kompenzirati i nekim drugim poslovima. (SEEbiz.eu)