damodar-frlan-zvjezdana-antos-alexander-gerschbacher-ljudmila-bratko-gaspicRadi se o prvoj izložbi u Hrvatskoj koja prikazuje kulturološki i antropološki aspekt kulture konzumacije piva

Izložba Idemo na pivo! otvara se večeras, 11. svibnja, u Etnografskom muzeju Zagreb i ostaje otvorena do 15. srpnja. Ovo je prva izložba u Hrvatskoj koja prikazuje kulturološki i antropološki aspekt kulture konzumacije piva. Partner izložbe je Karlovačka pivovara.

“U stvaranju izložbe Idemo na pivo! sudjelovali su brojni stručnjaci i znanstvenici s područja etnologije i antropologije, te povjesničari. Posebnu vrijednost projekta čini suradnja s mnogim muzejima kao što su Muzej grada Zagreba, Muzej za umjetnost i obrt, Arheološki muzej, Muzej grada Vukovara i Muzej grada Iloka, koji u svojim povijesnim zbirkama imaju vrijedne predmete koji se odnose na kulturu konzumiranja piva. Iza nas je godinu dana intenzivnog rada na izložbi i vjerujem da će posjetitelji to prepoznati”, istaknula je autorica izložbe i viša kustosica Etnografskog muzeja Zvjezdana Antoš.

Naglasila da je zahvaljujući suradnji Etnografskog muzeja i Karlovačke pivovare omogućeno istraživanje kulture konzumiranja piva – teme koja do sada nije bila istražena na području urbane etnologije odnosno kulturne antropologije u Hrvatskoj.

“Izložbu prati bogato opremljen dvojezični katalog na čak 270 stranica – prava mala enciklopedija u kojoj su obrađene mnoge teme poput povijesti europskog i hrvatskog pivarstva, procesa proizvodnje piva, piva i gastronomije, piva u različitim kulturama. S druge strane, izložbu čini nekoliko tematskih cjelina: Priča o pivu, Povijest europskog pivarstva, Povijest pivarstva u Hrvatskoj, Pivo i društvenost, Pivo i umjetnost, a u cjelini o Karlovačkoj pivovari prikazat ćemo kako i gdje pivo nastaje”, objasnila je Antoš.

Izložbu Idemo na pivo! inicirala je Karlovačka pivovara, partner izložbe.

“Karlovačka pivovara, druga najveća pivovara u Hrvatskoj, mnogo radi na promicanju i razvoju kulture piva i zbog toga smo inicirali ovaj projekt. Drago nam je što ćemo i tijekom izložbe aktivno sudjelovati u dodatnim događanjima isključivo za odrasle posjetitelje: tehnolozi Karlovačke pivovare održavat će edukativne degustacije na kojima će se moći naučiti kako se pravilno degustira pivo. Također, direktor Sektora lanca opskrbe Karlovačke pivovare Zvonimir Nemet održat će zanimljivo predavanje o tome kako nastaje pivo. Hrvati vole pivo i mislim da će im sve što smo pripremili biti vrlo zanimljivo te da će naučiti mnogo o ovom fascinantnom piću. Želim istaknuti da je Karlovačka pivovara, svjesna svoje odgovornosti te da ulažemo trud u promicanje odgovorne konzumacije piva među odraslim ljubiteljima piva i našim potrošačima”, naglasio je predsjednik uprave Karlovačke pivovare Alexander Gerschbacher.

Ravnatelj Etnografskog muzeja Damodar Frlan istaknuo je kako će hrvatska publika prvi puta moći upoznati s kulturološkim i antropološkim aspektom konzumacije piva što daje dodatnu vrijednost izložbi. “Tijekom trajanja izložbe Idemo na pivo! Etnografski muzej produžit će svoje radno vrijeme, pa ćemo biti otvoreni svaki dan od 10 do 20 sati, osim ponedjeljka kada je Muzej zatvoren.”

U stvaranje izložbe Idemo na pivo! uključili su se i strastveni kolekcionari te ljubitelji piva, koji su svojim donacijama doprinijeli kvaliteti i raznovrsnosti izložbe.

Između brojnih doniranih predmeta, posjetitelji će moći vidjeti i predmete vezane uz pivo i kulturu konzumiranja piva koje su donirale i neke poznate osobe poput Dražena Žerića Žere iz Crvene jabuke, ali i poznati ljubitelji piva i strastveni kolekcionari poput Mladena Klemenčića. Svi koji žele, predmete mogu donirati i za vrijeme trajanja izložbe, do 15. srpnja.

Medijski pokrovitelji izložbe Idemo na pivo! su Europlakat, Soundset plavi, B1 plakati, Večernji list i Tportal.

Raspored popratnih događanja srijedom uz izložbu Idemo na pivo!:
*Svi događaji počinju u 18 sati i namijenjeni su odraslim posjetiteljima

idemo na pivo raspored