Zbog visokog tečaja britanske funte i slabljenja potražnje na ključnim tržištima, kao što su SAD i Kina, izvoz škotskog whiskeya pao je u prvom polugodištu 11 posto, najviše od 1998. godine, što je izazvalo zabrinutost u Škotskoj, jer izvoz whiskeya čini 85 posto ukupnog izvoza hrane i pića.

Vrijednost izvoza škotskog whiskeya iznosila je u prvih šest mjeseci ove godine 1,99 milijardi funta, 11 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, što je najveći pad od 1998. godine.

To je izazvalo zabrinutost u Škotskoj u vezi dugoročnih izgleda te industrije. Očekujući rast potražnje u svijetu, najveći proizvođači, kao što su Diageo i Pernod Ricard, posljednjih su godina uložili oko 2 milijarde funta u povećanje proizvodnih kapaciteta, pokazuju podaci udruge Scotch Whiskey Association (SWA).

“Posljednji podaci pokazuju nam da se uspjeh škotskog whiskeya ne može uzimati zdravo za gotovo. Treba nam podrška vlade da bi se uklonile trgovinske prepreke i omogućio pristup inozemnim tržištima”, kaže David Frost, izvršni direktor SWA.

Smatra da je uzrok pada izvoza škotskog whiskeya pad potražnje u nekoliko regija, prije svega u Kini, zbog politike tamošnje vlade koja je uvela ograničenja u potrošnji novca poreznih obveznika na luksuzne proizvode.

Oštro je pao i izvoz u Singapur, glavnu točku distribucije škotskog whiskeya u ostale zemlje Azije zbog slabljenja tamošnjih gospodarstava. Pala je i prodaja u SAD-u, najvećem tržištu, i to za 16 posto na godišnjoj razini.

Ipak, Frost je uvjeren da dugoročna perspektiva proizvodnje škotskog whiskeya nije ugrožena.

“Unatoč trenutačnim čeonim vjetrovima zbog kojih izvoz pada, vjerujemo da će prodaja škotskog whiskeya dugoročno porasti jer će se tržište stabilizirati, dok će se nova, kao što su rastuća gospodarstva u Africi, otvoriti”, zaključuje Frost. (SEEbiz / Hina)