Izvozimo najviše ribe, šećera, čokolade i Vegete

U prvih devet mjeseci 2015. godine izvezeno je poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u vrijednosti 1,089 milijardi eura, a uvezeno 1,878 milijardi eura.

izvoz-ribe-midiPodaci su to koje je objavila Hrvatska gospodarska komora navodeći između ostalog da je tako generirana negativna bilanca od 789 milijuna eura te da je prema istom razdoblju prethodne godine izvoz porastao za 19 posto, uvoz za 9 posto, a negativna bilanca smanjila se za 3 posto.

“Unatoč rastu uvoza, pozitivno je što je povećanje negativne bilance konačno usporeno. Očekujemo da će podaci za 2015. godinu pokazati pozitivne trendove u odnosu na 2014., odnosno smanjenje negativne bilance”, kazala je direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo Božica Marković.

Najviše se izvozilo svježe ribe s udjelom od 7,6 posto, kukuruza (7,2 %), čokolade (4,9 %), šećera (4,4 %), sladnih ekstrakata (3,9 %) i preparata za umake (vegeta i dr., 3,8 %).

“Izvoz govori u čemu smo konkurentni i čega trenutno ima viška. Struktura uvoza upozorava na zabrinjavajuće stanje u sektorima mesa, mliječnih proizvoda, voća i povrća. Primarna proizvodnja – uzgoj stoke, proizvodnja mlijeka, voća i povrća te naslanjajuća prehrambeno-prerađivačka industrija traže strukturne promjene i svakako bolje povezivanje”, objašnjava Marković.

Uvozilo se, pak, najviše svinjskog svježeg mesa s udjelom od 5,9 %, kruha i peciva (4,4 %), čokolade (4,1 %), stočne hrane (4,0 %) i raznih prehrambeni proizvodi (3,9 %). Pokrivenost uvoza izvozom je 58 posto. Udjel poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u ukupnom robnom izvozu je 13 posto, a udio u ukupnom uvozu iznosi 14 posto.

Glavno izvozno tržište je Bosna i Hercegovina s udjelom od 18 posto, a slijede Slovenija s 15 posto, Italija s 11 posto i Srbija s 8 posto. Najviše je proizvoda uvezeno pak iz Njemačke (15 %), Italije (12 %), Mađarske (9 %) i Nizozemske (8 %).

U zemlje EU-a izvezli smo poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u vrijednosti 578 milijuna eura, što pokriva 53 % izvoza u promatranom razdoblju, dok smo u zemlje CEFTA-e izvezli proizvoda u vrijednosti 374 milijuna eura, ili 34 % ukupnog izvoza. Najviše proizvoda poljoprivrede i prehrambene industrije uvezeno je iz EU – 1,565 milijarde eura, ili 83 %.

“Struktura trgovanja se promijenila od ulaska u EU, što je bilo očekivano s obzirom na to da Hrvatska sudjeluje u funkcioniranju zajedničkog tržišta. Uvoz iz EU-a u prvih šest mjeseci 2015. godine je smanjen za 9 % u odnosu na isto razdoblje 2014. godine, a u ukupnom uvozu sudjeluje s 84 %. U ukupnom izvozu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda tržište EU-a čini 51 % i na to tržište bilježimo rast izvoza za 4 % u prvih šest mjeseci 2015. godine, dok uvoz i izvoz u zemlje CEFTA regije bilježi smanjenje”, kazala je Marković. (glas-slavonije.hr)

Prethodni članakMasterCard i Samsung predstavili aplikaciju Groceries by MasterCard
Sljedeći članakAgroFructus grupa nudi šest točaka za razvoj poljoprivrede