Nagodba i nogometaši

Proteklih mjesec dana obilježila su dva događaja: nagodba za Agrokor i Svjetsko nogometno prvenstvo. A i sama je nagodba bila u sportskom okružju jer je prihvaćena na velikom ročištu koje je održano u dvorani Košarkaškog centra Dražen Petrović (Cibona). Po pravomoćnosti rješenja od strane Visokoga trgovačkog suda koje se očekuje tijekom listopada, započet će se s implementacijom nagodbe čije je planirano trajanje između tri i šest mjeseci. Dakako, nisu svi vjerovnici zadovoljni sa svim odredbama nagodbe, gotovo svi su ponešto izgubili, neki manje, neki više, ali su svi uvjereni kako će se u budućnosti taj gubitak multiplicirati u dobit kroz uspješno poslovanje Agrokorovih kompanija.

A te kompanije su u prvih pet mjeseci poslovale solidno, s gotovo 450 milijuna kuna EBITDA, te je čak i Konzum ostvario pozitivnih 42,6 milijuna kuna EBITDA. Treba vjerovati u uspjeh.

Prave zvijezde ne samo Hrvatske, nego i na globalnoj razini, bili su naši srebrni nogometaši koji su nas predstavili u najboljem svjetlu svojim dojmljivim i požrtvovnim igrama na travnjacima diljem Rusije. Na kraju su ostvarili povijesni rezultat osvajanjem drugog mjesta premda ostaje pomalo gorak okus jer smo upravo u tom finalu igrali možda i ponajbolji nogomet na prvenstvu, no sreća nam je malo okrenula leđa.

Sveukupno, punih mjesec dana živjeli smo u nogometnoj bajci, Hrvatska je počela kotirati vrlo visoko na tražilicama na internetu (što bi se trebalo pozitivno odraziti na turističke rezultate), dok je promet u trgovinama i ugostiteljstvu bilježio rekordne razine.

Imajući sve to u vidu, čini se kako se i u budućem vremenu imamo pravo nadati dobrim trendovima. Da postoji perspektiva čak i u sektorima kao što je već godinama zapostavljeno svinjogojstvo govori primjer Mesne industrije Vajda čiji nam prvi čovjek, Vladimir Mesarić, među ostalim kaže kako će svoje kapacitete povećati s nekadašnjih 30-ak tisuća tovljenika godišnje na čak 250 tisuća tovljenika u idućih nekoliko godina.

Ima perspektive i u segmentu ekološke proizvodnje koja iz godine u godinu grabi divovskim koracima naprijed postajući sve bolje prihvaćena od strane potrošača diljem svijeta. Za ovaj naš ljetni dvobroj angažirali smo čak pet naših dragih kolumnista koji svatko na svoj način otkriva važne aspekte poslovanja i ukazuje na neke potencijale za koje katkad niti ne znamo da ih imamo.

Treba vjerovati u uspjeh! Za to nema boljeg primjera od naših nogometaša.