Toliko je toga dobroga u ovom izdanju da ne znam od kuda započeti i što izdvojiti. Stoga ću samo spomenuti ekskluzivna istraživanja i renomirane sugovornike, temeljit presjek aktualnih tema poput fiskalizacije, tržišta šećera, kretanja cijena, kupovne moći i sve većeg utjecaja trgovačkih marki, što sve zajedno uistinu predstavlja “creme de la creme” sadržaj za svečano zaključenje stare, ali i podlogu za što informativniji pa time i spremniji početak nove godine.
I dok su ranije, uljuljkani u svojoj dominaciji, tržišni lideri spavali na lovorikama, iduće bi godine upravo oni trebali pokazati veću inicijativu i pripremljenost jer im dojučerašnje bolje startne pozicije više ne jamče i pobjedu u nesmiljenoj tržišnoj utrci. Naime, sve kvalitetnije trgovačke marke, koje se počinju usmjeravati na više cjenovnih pozicija i kategorija proizvoda, već im dobrano pušu za vrat.
Opsežno smo o tim trendovima pisali kroz rubriku “Globalna kretanja”, no nitko zapravo nije mogao predvidjeti da će se ta kretanja toliko ubrzati i u tako kratkom vremenu preliti na naše tržište. Nekadašnja alternativa za brendirane proizvode danas je izazivač koji se mora respektirati i studiozno promatrati. Frapantan je podatak da na tržištu EU trgovačke marke trenutno zauzimaju i do 40% udjela na polici. Može li se takvom trendu adekvatno suprotstaviti? Svakako ne pogubnim pristupom izravne cjenovne borbe na što su se, barem se tako čini, odlučili brendirani proizvodi, a nauštrb izbijanja svojih najjačih aduta kroz smanjenje budžeta za razvoj i marketing. Takav obrazac poslovanja jednostavno nije odgovarajući niti dugoročno održiv za sve one koji tendiraju biti lideri u svom području djelovanja. Stoga je uistinu krajnje vrijeme da se prestane stiskati i krene investirati jer se upravo u tome očituje istinska snaga i potvrđuje vrijednost brenda na ovako dinamičnom tržištu. Koji su sve brendovi u godini na izmaku to uspjeli postići saznajte u opsežnom istraživanju agencije Valicon, dok vas kao šećer na kraju prepuštamo čarima priloga o kategoriji čokolade i čokoladnih tabli koje će se, vjerujemo u ovo blagdansko vrijeme kao neizostavan dar, naći u svakom domu u čizmici ili ispod bora.