Euro ante portas

Došli smo i do našeg velikog ljetnog dvobroja u kojem smo obradili novi popis zanimljivih i aktualnih tema pa krenimo redom. Kolegica Martina Šćukanec iz Financijske agencije pripremila je detaljan pregled poslovanja u djelatnosti trgovine na malo u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno hranom, pićima i duhanskim proizvodima (NKD 47.11), u 2021. godini. Poduzetnici u ovoj djelatnosti iskazali su lani neto dobit od 1,1 milijarde kuna, što je 143,8% više u odnosu na 2020. godinu te je najveća neto dobit djelatnosti zabilježena u zadnjih deset godina.

Ova je godina trebala biti nastavak takve konjunkture i vjerojatno ostvarenje rezultata koji bi nadmašili taj rekord, ali s obzirom na aktualna kretanja na tržištu nije to baš izvjesno očekivati. Da, turistička potrošnja doseže rekordne razine, ali postavlja se pitanje hoće li to biti dovoljno. Hrvatski građani su ionako bili na začelju po životnom standardu, a sada im dvoznamenkaste stope inflacije dodatno umanjuju njihove osobne dohotke. Ima tu i pozitivnih naznaka; nikad bolji kreditni rejting zemlje i ulazak u eurozonu svakako su pozitivni makroekonomski pokazatelji. Dakako, prelazak na euro već je stavio pritisak na trgovce, a od rujna će to doći do vrhunca za što je malo koji trgovac u cijelosti spreman.

O uvođenju eura razgovarali smo s Denisom Čupićem, predsjednikom Udruge trgovine i logistike, koja aktivno radi na suradnji s nadležnim institucijama kako bi se ova tranzicija provela na što je moguće manje bolan način. O važnim aspektima njihovog poslovanja razgovarali smo i s direktorom marketinga i razvoja Zvijezde, Gašparom Novakom, te rukovoditeljicom marketinga u drogerijskom lancu BIPA Hrvatska, Željkom Mojzeš.

Pogledajte i kakvi su trendovi u kategorijama tjestenine i namaza, dok smo u fokus stavili ulje. Ako pak imate školarce za vas je kao stvorena tema Back to school, a donosimo i opsežan pregled sektora opreme za trgovine.
U očekivanju novog toplinskog vala želim vam ne baš tako toplo ljeto i ugodan odmor.
Svi smo ga zaslužili!