Premium vrijeme

Iako bi se s punim pravom moglo reći da ovo vrijeme u kojem već skoro dvije godine živimo i nije neko posebno poželjno, a kamoli premium razdoblje, ipak se u ovakvim izazovima upravo to vrijeme treba još više cijeniti i vrednovati. Kada je teško, treba zapeti jače, vjerovati više. Da će biti bolje prosto nema alternativu. Treba reći da je na tržištu već godinama prisutan trend premiumizacije koji se očituje u sve izraženijoj svijesti potrošača o kvaliteti i dodanoj vrijednosti proizvoda te nastojanjima proizvođača da ispune takva očekivanja potrošača.

Nije samo riječ o kvaliteti sastojaka nekog proizvoda, ne, danas je to cijela priča koja prati određeni brend te njegov angažman u pogledu odgovornosti spram društvene zajednice, spram okoliša i svim drugim pitanjima održivosti.

Ni u kom slučaju održivost nije pala u drugi plan u pandemijskim uvjetima, ali je činjenica da su prevladavajuće zdravstvene ugroze dovele do određenih promjena u potrošačkim navikama koje se odlikuju kriznim promišljanjem usmjerenim na argument cijene. Da, to je neumitna istina, psihologija ljudi uvijek ide za samoodržanjem te je u ovakvim tržišnim okolnostima fokus na cjenovno prihvatljivije proizvode sasvim očekivan. S druge strane, rastući broj potrošača i dalje inzistira na premium varijantama te se ovaj asortimanski segment i dalje razvija u brojnim FMCG kategorijama. Upravo su premium proizvodi tema ovoga broja, čime smo zapravo željeli poručiti kako je uvijek pravo vrijeme za premium proizvode, bez obzira na određene neizvjesnosti i pritiske koji se osjećaju na tržištu. Treba vjerovati u bolje proizvode i u bolje sutra.

A što nas čeka sutra katkada nije bilo dobro pitati našega analitičara Ivana Junakovića iz agencije NielsenIQ jer je znao točno proreći i višegodišnje recesije. No, nećemo mu to uzeti za zlo. Kasnije je znao jednako tako dobro predskazati i solidan oporavak tržišta. Bilo tog našeg tržišta Ivan je opet opipao u sklopu svog tradicionalnog i uvijek rado čitanog Pulsa sektora. Koje su FMCG kategorije u proteklom periodu ostvarile rast, a koje pak u tome nisu uspjele pročitajte u analizi koja slijedi.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!