U 2018. godini, zaključno s prosincem, jaka alkoholna pića ostvarila su rast količinske prodaje u odnosu na godinu prije, a segment koji nosi najviše količinske prodaje su gorki likeri s 36% udjela.

Kategorija jakih alkoholnih pića obuhvaća sljedeće vrste: gorki likeri tzv. biteri, vinjaci (brandy, konjak), džin (gin), likeri, rum, rakije, tekile, vermuti, vodke, viskiji, mješavine alkoholnih pića (npr. Smirnoff Ice, Bacardi Breezer tj. sve mješavine na bazi jakih alkoholnih pića) te likeri na bazi anisa.

U 2018. godini, zaključno s prosincem, jaka alkoholna pića ostvarila su rast količinske prodaje u odnosu na godinu prije. Segment koji je najzastupljeniji su gorki likeri s 36% količinske prodaje. Slijede vinjak i votka s 14%, viski s 10%, rakija s 9%, miješana alkoholna pića s 8%, rum s 5%, gin s 4% te ostali s 1% količinskog udjela.

Kroz moderne formate prodaje se 54% količinske prodaje jakih alkoholnih pića, dok se 42% prodaje kroz tradicionalne formate (trgovine mješovitom robom do 300 četvornih metara prodajne površine), a 4% kroz benzinske postaje i kioske.

Vodeća tri proizvođača su (abecednim redom): Badel 1862, Diageo i Maraska, koji zauzimaju 51% ukupne vrijednosne prodaje.