Jakovina: Inspekcije će utvrditi lažira li tko ekološku proizvodnju

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je u utorak da prošle četiri godine na tržištu nije bilo izgreda koji bi na bilo koji način ugrozio građane, da će inspekcije i mjerodavne službe utvrditi lažira li tko ekološku proizvodnju te da će, ako se utvrdi da to neki čine, morati za to snositi odgovornost.

Riječ je o slučaju Eko-Severa kojeg je Telegram danima “razvaljivao” optužujući ih da lažiraju ekološku proizvodnju. Iz tvrtke su to višekratno demantirali nudeći svoje dokaze.

“Mi smo u zadnjih 15 godina rada imali preko 100 inspekcija koje niti u jednom uzorku nisu pronašli nikakve nedozvoljene tvari što potvrđuje da smo u svim tim godinama radili isključivo u Vašem interesu, a prema izrazito strogim kriterijima i pravilima koja su bitna kako bi opstali u poslu kojim se bavimo. Nažalost, očito je bilo u nečijem interesu da nam se kroz medijska podmetanja onemogući daljnji rad te da se predstavimo kao ekološko poljoprivredno gospodarstvo koje krši propise i vara svoje potrošače.”, napisali su te dodali kako je ovlašteno certifikacijsko tijelo tvrtka Bioinspekt d.o.o. poduzela je sve korake radi utvrđivanja istinitosti navedenih tvrdnji i izvršilo uzimanje uzoraka koji su poslani u ovlašteni laboratorij na ispitivanje”, kažu iz Eko-Severa.

Odgovarajući na pitanje novinara jedemo li dovoljno kvalitetnu hranu i jesu li ekoproizvodi zaista ekološki, ministar Jakovina je rekao kako može ustvrditi da sustav funkcionira i da u prošle četiri godine nismo imali nijednog incidenta na tržištu koji bi na bilo koji način bio ugroza za građane, da treba dati povjerenje službama te kako – „ako u sustavu proizvodnje hrane ima netko tko lažira ekološku proizvodnju i slično – on mora snositi odgovornost i ispasti iz sustava”.

Jakovina kaže kako treba provesti inspekcijski nadzor te da će se kroz analize ovlaštenih laboratorija i ostalih vidjeti ima li zaista onih koji lažiraju.

Na pitanje štiti li on Eko-Sever koji proizvodi ekološku hranu, a za koji neki mediji tvrde da im uzgoj nije organski, Jakovina je najprije bio bez komentara, a zatim je odgovorio da je za taj slučaj doznao iz medija, da je tražio od inspekcijskih službi da se maksimalno brzo uključe te da će se, prema rezultatima analize, vidjeti tko je u pravu i je li stvarno riječ o aferi s jednim od naših važnijih ekoproizvođača.

Dodao je da je riječ o iznimno važnom sektoru, da je proizvodnja ekološke hrane budućnost hrvatske poljoprivrede te da s proizvodima visoke dodane vrijednosti moramo naći prostor na europskom tržištu.

“Ako sada na neki način cijeli taj sektor proizvodnje, koji je u rastu i ima sve više površine i proizvođača, učinimo kompletno nesigurnim prema krajnjim korisnicima, za to ne mogu preuzeti odgovornost”, rekao je Jakovina i dodao: “Uzmite dio dogovornosti i vi.”

“Ako je bilo tko lažirao izvan propisa i zakonom utvrđenih odnosa, treba odgovarati, a ja ću prvi tražiti odgovornost i izbacivanje s liste ekoproizvođača, ali dajte da to inspekcije i nadležna tijela utvrde”, istaknuo je. (SEEbiz.eu)