kranjske-kobasice-midiMinistarstvo poljoprivrede želi zaštititi domaće proizvođače i izvoznike za koje se procjenjuje da na godišnjoj razini proizvode Kranjske kobasice u vrijednosti od 80 milijuna kuna

Ministarstvo poljoprivrede podnijelo je danas Europskoj komisiji pisani prigovor na slovenski prijedlog zaštite oznakom zemljopisnog podrijetla proizvoda pod nazivom “Kranjska klobasa”.

Ministarstvo, naime, želi zaštititi domaće proizvođače i izvoznike za koje se procjenjuje da na godišnjoj razini proizvode Kranjske kobasice u vrijednosti od 80 milijuna kuna.

Slovenija je svoj zahtjev podnijela 18. veljače, a ministarstvo Tihomira Jakovine uskočilo je u zadnji vlak jer je rok za prigovaranje šest mjeseci.

Hrvatska gospodarska komora i hrvatski proizvođači Kranjske kobasice sustavno su od 2010. godine prikupili sve relevantne povijesne dokaze na kojima temelje Prigovor, a Ministarstvo poljoprivrede dodatno će doprinijeti jačanju pozicije hrvatske strane u ovom postupku, izvijestili su. (Poslovni dnevnik)